Informatie voor de watersporter

Friese zeilbedrijven Masterskip Wylde Swan en zeilschool Pean slaan handen ineen voor duurzame ontwikkeling

Leeuwarden – Met zeventien duurzame doelen en twee Friese zeilbedrijven naar de beurs. Van 8 tot 13 februari presenteren Zeilschool Pean en Masterskip Wylde Swan hun onderwijsprogramma’s op de beurs Boot Holland. De Friese bedrijven slaan de handen ineen om samen lesprogramma’s te ontwikkelen over duurzame ontwikkeling wereldwijd. Pean en Masterskip Wylde Swan krijgen hier hulp bij van de Vereniging Circulair Friesland en het D’LAB van het Friesland College.

‘Masterskip’ tijdens de oceaanoversteek op de Wylde Swan (Foto Wylde Swan)

Pean gaat een module duurzaamheid verwerken in de kampen voor middelbare en lagere scholen. Wylde Swan neemt het thema op in haar lesprogramma Masterskip, waarbij leerlingen 6 weken op de Wylde Swan de wereldzeeën over zeilen. Beide bedrijven nemen de 17 werelddoelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties als uitgangspunt voor hun lesprogramma.
Nynke Verduyn van Masterskip Wylde Swan: “In ons onderwijs is de koppeling theorie-praktijk heel belangrijk. Tijdens een oceaan oversteek kregen we een grote roofvis aan dek. De lerares biologie gebruikte dat natuurlijk voor een les anatomie. Bij het ontleden bleek dat het beest stukjes plastic in zijn maag had. In de maag zat nog een kleinere vis. Na ontleden had die ook plastic in zijn maag! Dat moment vergeten deze leerlingen nooit meer. Dit zijn ambassadeurs voor de nieuwe wereld.”
Op de beursstand staat een experimentele opstelling waar zichtbaar wordt hoeveel microplastic er in zeewater kan zitten. Ook is er een “bouw-je-eigen bootje” project waarbij de wet van Archimedes in praktijk wordt gebracht.
Voor meer informatie www.pean.nl en www.wyldeswan.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht