windverwachting

Friese zeilschool Pean gaat creatief te werk om jonge kinderen met plezier te leren zeilen

PERSBERICHT
Akkrum-Nes (Frl) – In midden Friesland wordt dit weekend één van de grootste jeugdzeilopleidingen van Nederland gehouden. Watersportverenigingen KWV-Frisia uit Grou en AWS Eendracht uit Akkrum sturen hun jeugdleden naar Zeilschool Pean om een start te maken met zeilen.
pean_altozeiltje
Opvallend dit jaar is het grote aantal nieuwe jeugdzeilers dat deelneemt aan de opleiding. 70% van de kinderen gaat voor het eerst zelf de boot in. Andere jaren waren er meer kinderen die al eerder gezeild hadden. Dit jaar is er voor gekozen om de nieuwe lichting voorrang te geven bij de inschrijvingen.
Vanwege het grote aantal jonge kinderen heeft Pean een nieuwe methode ontwikkeld. “Voor een klein kind is een optimist al een grote boot. Het grootzeil van 3,5 vierkante meter is dan al vaak te groot. Dat geeft een gevoel van onmacht. Voor de eerste stappen in het zeilen is zoveel vermogen niet meteen nodig”, aldus Meijer van Zeilschool Pean. “We zeilen eerst met door de kinderen zelf gemaakte tuigages van oude zeilen, regenjassen en vuilniszakken. Het ene kind staat in de boot en of loopt erdoorheen om de wind te vangen terwijl het andere kind stuurt.” Een ander onderdeel van de methode van Pean is het gebruik van een optimistenankertje. Meijer maakte de vergelijking met skiles: “De skileraar kan de leerlingen vragen om stil te blijven staan op de piste. Een zeilboot begint onmiddellijk weg te drijven. Dat is onhandig voor de zeilinstructeur. Wij zijn de eerste zeilschool die de optimistenkinderen een klein ankertje meegeven dat ze overboord kunnen gooien om te zorgen dat ze niet te ver afdrijven als het even niet lukt.”
De methode werpt direct zijn vruchten af. Ook in een weekend met pittig weer komt iedereen lachend het water af. En als de wind is afgenomen en de grootzeilen erop kunnen, blijkt iedereen al goed te kunnen sturen, te weten waar de wind vandaan komt, en het belangrijkste, vertrouwd te zijn met de boot en het water.
Naast het zeilen wordt er samen gegeten, een avondspel gespeeld en blijven de kinderen een nachtje slapen bij Pean. Zo ontstaat het echte zeilkampgevoel. Na het weekend kunnen de jeugdzeilers daarna verder worden opgeleid binnen de eigen verenigingen.
Meer informatie www.pean.nl

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X