123 stickers

Gallery Maritime presenteert zondag 3 februari werk van maritiem schilder Ronny Moortgat

PERSBERICHT
moortgat_grimaldi_scheldeMiddelburg – Schelde is de Nederlandse toepassing van de Voorgermaanse, Keltische, waternaam Scaldis. En die Schelde is de passie van maritiem schilder Ronny Moortgat. Hij werd geboren in Niel, een kleine stad waar de Rupel en de Schelde samenvloeien. En, sinds de 80er jaren legt hij met enige regelmaat het aanzicht van de Antwerpse rede vast.
In de eerste periode kon hij de Schelde, op canvas dan wel paneel, nog doen schitteren als romantische bezorger van goederen voor de stad Antwerpen. Door zijn regelmatige weergave van de Antwerpse haven (zo eens in de vijf jaar) zien we echter dat de rede gaandeweg veranderde van ontvanger van eerste levensbehoeften voor de stad naar een haven die een onverzadigbare behoefte lijkt te hebben van al maar meer, meer meer.. . Waren de poses van de schepen in de eerste periode nog tegen een bijzondere lichtval en voeren de meeste zeeschepen nog in harmonie met zeilende platbodemvaarder zonder motor en andere watersporters.
Nu zien we tegen een ijl geschilderde lucht dat imposante zeeschepen als vrachtbezorgers de stad naderen waarbij de kleine bootjes van watersporters, die een dagje zijn gaan zeilen, niet worden opgemerkt. Sterker nog de watersporter wordt geacht ruim veld te geven aan de logge zee-transporteurs. Aan de, rond het zeeschip, rustig kabbelend geschilderde waterpartij valt af te leiden dat de intocht naar Antwerpen voor deze volgepakte zeeschepen uiterste precisie vereist. Het roer even omgooien is er niet meer bij. Door het vroege werk van Ronny Moortgat weten we nu dat het aanmerkelijk drukker en heel wat minder watersport fȁhig geworden is op de (ooit) zo schitterende rivier de Schelde.
Niet alleen de Schelde lokt Ronny Moortgat voortdurend. Het zijn alle zeeën en rivieren die zijn artistiek oog strelen en uitdagen tot steeds intensere verbeelding. Kenmerkend voor zijn werk is de diversiteit in het weergeven van een gebeurtenis. Naast vrij klassiek werk maakt hij moderne verbeelding met losse toets. Ondanks de diversiteit in weergave met olie- dan wel waterverf blijft zijn werk herkenbaar door het sterk ontwikkelde handschrift waarmee hij de ene keer een getrouwe weergave toepast met precisie voor detail en sfeer. En het andere moment meer de kenmerken weergeeft van abstractie en met losse pols een bepaald moment pakt.
Ronny is lid van de Belgische Marineschilders en wordt al sinds vele jaren geselecteerd voor deelname aan de tentoonstelling van de Royal Society of Marine Artists in Londen. Hij ging voor GalleryMaritime mee naar China, Shanghai en Wuxi. Hij leverde bijzondere werken voor de expositie Benader Veere van af het Water en hij is momenteel druk in de weer om de geschiedenis van Vrouwenpolder/Veere in 10 historische perioden aan het canvas toe te vertrouwen.
Kortom een bijzondere maritieme schilder waar de galerie met trots het werk van presenteert op zondag 3 februari 2014 vanaf 13.00 uur aan de Gortstraat 43 Middelburg.
Meer informatie www.gallerymaritime.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X