Informatie voor de watersporter

Gedetailleerde tekeningen van Robbert Das in nieuwe presentatie “Watersport in perspectief”

Op 27 mei 2023 opent Het Scheepvaartmuseum de nieuwe presentatie Robbert Das: Watersport in perspectief die volledig in het teken staat van het werk van tekenaar en futuroloog Robbert Das. Deze tijdelijke presentatie toont gedetailleerde perspectieftekeningen van Das, samen met andere objecten uit de omvangrijke watersportcollectie van het museum. Watersport in perspectief is te zien van 23 mei t/m 22 oktober 2023.

Van jongs af aan maakte Robbert Das (1927), samen met zijn tweelingbroer Rudolf (1927-2020), tal van opengewerkte perspectieftekeningen van onder meer de scheep- en luchtvaart. Vanaf 1966 publiceerden de gebroeders Das in een reeks boeken hun toekomstvisie op ruimtelijke ordening en transport. Sommige van hun ideeën en voorspellingen zijn later werkelijkheid geworden, waardoor de broers steeds vaker als futurologen worden beschouwd. Beide broers hadden hun eigen voorkeur voor onderwerpen. Broer Rudolf koos voor architectuur en stedenbouw, Robbert volgde zijn grote liefde voor de maritieme wereld.  

Tekenaar én futuroloog

Das dacht graag na over de toekomst en tekende schepen met draagvleugels die het schip bij hoge snelheid uit het water tillen. Ook bedacht hij een zwenkkiel die meer stabiliteit gaf en daardoor een groter zeiloppervlak, wat meer snelheid op het schip mogelijk maakte. Dit bedacht hij twintig jaar voordat de eerste zwenkkiel werkelijkheid werd. Ook de multi-hull schepen die hij tekende zijn ultramodern en licht van gewicht. Met minimale waterweerstand lijken dit op papier zeer snelle schepen die nagenoeg over het water scheren. Door het perspectief krijgen de schepen snelheid.  

Een feest voor het oog van de watersporter

De presentatie is samengesteld door conservator Isaäc Vogelsang. Jasper van Goor is verantwoordelijk voor de ruimtelijke vormgeving. Dana Dijkgraaf heeft de grafische vormgeving voor haar rekening genomen. De ruimte bevindt zich naast de opstelling met navigatie-instrumenten en scheepsmodellen van zeil- en motorjachten. Deze tentoonstellingen zijn een feest van herkenning voor de watersporter maar ook belangstellenden van techniek. Robbert Das: Watersport in perspectief zal bezoekers hierbij fascineren met zowel esthetische als ontwerptechnische details. De tijdelijke presentatie Robbert Das: Watersport in perspectief is te zien van 27 mei t/m 22 oktober 2023.

Voor meer informatie: Hetscheepsvaartmuseum.nl

Foto: Het Scheepsvaartmuseum

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht