Informatie voor de watersporter

Geen medailles voor de Nederlandse zeilers in de Miami World Cup

PERSBERICHT
(VS) – Een teleurstellende laatste dag voor de Nederlandse topzeilers in Miami. Na een succesvolle zaterdag, waarop Kiran Badloe (RS:X-men) de zilveren medaille pakte, was het op zondag 28 januari de beurt aan Daphne van der Vaart (Laser Radial) en het 470-duo Afrodite Zegers & Anneloes van Veen om voor de medailles te strijden. In beide gevallen behoorde een podiumplek nog tot de mogelijkheden, maar het zat de zeilsters niet mee. Zowel Van der Vaart als Zegers & Van Veen grepen naast de medailles.

Het 470-duo Afrodite Zegers & Anneloes van Veen in actie. Foto: Richard Langdon / World Sailing

Daphne van der Vaart begon aan haar medalrace met zo’n 15-20 knopen wind. Ze startte niet optimaal en raakte al gauw de aansluiting bij de kopgroep kwijt. Het lukte haar gedurende de race niet om nog veel verder naar voren te komen. Van der Vaart finisht haar race als negende en eindigt daarmee op een achtste plek overall.
“Deze medalrace was voor mij een mooie ervaring, in zo’n goede vloot. Hij verliep voor mij alleen niet zo goed, omdat ik mijn beslissingen niet met genoeg overtuiging heb genomen. Dus daar gaan we aan werken!”, vertelt Van der Vaart na haar medalrace.
Eindstand Laser Radial:
Allison Young (GBR), 71 punten
Emma Plasschaert (BEL), 80 punten
Anne-Marie Rindom (DEN), 87 punten
8. Daphne van der Vaart (NED), 103 punten
Afrodite Zegers en Anneloes Van Veen startten hun race sterk, maar gedurende de wedstrijd verloor het duo flink wat snelheid door een technisch mankement en zakte daarmee behoorlijk wat bootlengtes weg. Hierdoor kwam het tweetal achteraan de vloot te varen. De achterstand viel niet meer in te halen. Zegers en Van Veen finishen de medalrace als laatste en grijpen naast de medailles. Het duo moet het doen met een vijfde plek overall.
“We hadden een goede start en waren best goed op weg, maar bij de onderboei voeren we over de spieschoot heen. Die moesten we vervolgens losknopen en later weer vastknopen en dat heeft ons de kop gekost.”, vertelt Van Veen. “Deze hele World Cup ging wat moeizaam. We zijn veel nieuwe processen begonnen en nieuwe dingen uit gaan proberen, maar daarvan kunnen we niet verwachten dat het meteen perfect gaat. Gelukkig hebben we wel het idee dat we met juiste dingen bezig zijn, maar we moeten gewoon nog even geduld hebben voordat we alles soepel kunnen laten verlopen.”
Eindstand 470-women:
Mrak/Macarol (SLO), 37 punten
Skrzypulec/Mrózek Gliszczynska (POL), 54 punten
Kondo Yoshida/Yoshioka (JPN), 63 punten
5. Zegers & Van Veen (NED), 66 punten
Meer informatie miami.ussailing.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht