Gemengde teams hebben de olympische toekomst, maar ‘olympisch zeilen moet geen grap worden’

Amsterdam – In steeds meer olympische disciplines moeten teams uit mannen en vrouwen bestaan. Niet iedereen zit daar op te wachten.

Zeilen had in Rio met de Nacra17 voor het eerst een boot met een man en een vrouw aan boord, en gaat op de Spelen in Parijs in 2024 nog een stapje verder. Onlangs maakte de internationale zeilfederatie bekend dat er in Parijs nog meer gemengde boten aan de start verschijnen.

Vijf klassen zijn ingeruild voor vijf andere, waarvan drie boten gemengd zijn: kitesurfen, de éénpersoons dinghy (een kleine zeilboot) en de tweepersoons dinghy. De bondscoach van de Nederlandse zeilselectie, Jaap Zielhuis, moet erg wennen aan de nieuwe koers. Hij heeft er zijn twijfels bij.

Hoe de wedstrijden er precies uit gaan zien wordt later bekend. Zielhuis vindt het vooral belangrijk dat het karakter van de sport behouden blijft. Olympisch zeilen moet geen grap worden. “Diep in mijn hart vind ik het prima als mannen en vrouwen apart blijven zeilen. Ik ben toch bang dat het een beetje een circusact wordt als je te veel nieuwe dingen gaat bedenken.” (Trouw, ‘Een jonge generatie zeilers laat zich zien in Medemblik’ – Trouw)