Informatie voor de watersporter

Gerechtshof Amsterdam oordeelt dat ‘zeilbroers’ onnodig onder toezicht zijn gesteld

Amsterdam – Het gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep beslist dat twee broers van 14 en 16 oud, die zeer lange tijd geen (regulier) onderwijs genoten, niet onder toezicht van Jeugdzorg gesteld hoeven te worden.

Onder toezichtstelling
In eerste aanleg zijn twee broers op verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming onder toezicht gesteld met ingang van 21 december 2012 voor de duur van een jaar. De kinderrechter vond dat de broers worden bedreigd in hun ontwikkeling doordat zij al zeer lange tijd geen (regulier) onderwijs hebben genoten.

Zeiltocht
Eind augustus 2012 zijn de kinderen met hun vader vanuit hun woonplaats vertrokken om een zeiltocht te maken. Met deze zeiltocht, wilden zij aandacht vragen voor het probleem dat zij geen passend onderwijs in Nederland zouden kunnen volgen.

Wereldschool
Tijdens het kinderverhoor door het hof wekten de kinderen de indruk dat het goed gaat met hen en dat hun zeiltocht een positieve ervaring voor hen betekent in vergelijking tot het thuiszitten omdat ze niet naar school konden. Zij vertelden dat ze tijdens hun reis nieuwe mensen ontmoeten en onderwijs hebben genoten van de Wereldschool en dat ze vinden dat ze veel leren door ervaring in de praktijk.

Gelet op een op 22 april 2013 gedateerd e-mailbericht van de directeur van de IVIO onderwijsgroep (waarvan de Wereldschool deel uitmaakt) acht het hof, anders dan de Raad, voldoende aannemelijk geworden dat de kinderen onderwijs volgen via de Wereldschool. (BlikOpNieuws)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht