windverwachting

Gestolen skûtsje Vrouwe Jans stond te koop, moest snel te vinden zijn… en is gevonden!

SNEEK – In de Friese skûtsjewereld is met verbazing gereageerd op de diefstal afgelopen weekeinde van de skûtsje Vrouwe Jans. Het schip, met een lengte van 14 meter en gebouwd in 1914, moet volgens kenners makkelijk te vinden zijn als ermee wordt gevaren. “Elke skûtsje is uniek, het zijn geen serieschepen”, zegt Harold Veenema van Skûtsjeverhuur Sneek maandag.

Volgens een woordvoerder van de politie worden elk jaar veel boten in Friesland gestolen. “Maar niet van deze omvang.” De politie heeft iedereen die beroepsmatig op het water zit, gevraagd uit te kijken naar het schip.

Oudejaarsstunt
Volgens Klaas Jansma, mede-auteur van de ‘skûtsjebijbel’ Troch de Wyn (Fries voor overstag), zijn er ooit 900 skûtsjes gebouwd. Daarvan zijn er nu nog een kleine 500 in de vaart, vooral in de recreatie. “Kenners kunnen een skûtsje wel traceren. Als het diefstal is en je gaat ermee varen, loop je snel tegen de lamp”, zegt hij.

Elk skûtsje heeft een registratienummer dat verwijst naar het bouwjaar en de werf die het schip heeft gebouwd. Dat nummer kun je niet zomaar weghalen als je een gestolen schip wilt verkopen, aldus Jansma. Een wedstrijdskûtsje kan 3 tot 4 ton opbrengen. De Vrouwe Jans is een recreatieskûtsje en is ongeveer 100.000 euro waard.

Jansma houdt er ook serieus rekening mee dat het niet om diefstal gaat, maar om een oudejaarsstunt. Meerdere Friese dorpen proberen elkaar jaarlijks de loef af te steken. “Misschien staat het skûtsje gewoon ergens in een loods.” 

Te koop
Het skûtsje is sinds augustus dit jaar te koop. Om gezondheidsredenen van de eigenaar moet het schip van de hand worden gedaan. De vraagprijs is 78.000 euro. ,,Er was wel wat belangstelling, maar er zijn nog geen serieuze gegadigden. De markt is momenteel niet best”, aldus eigenaar Langejans uit Krommenie.

De politie zette zaterdagavond een burgernetactie op. Dit leverde tot nu toe geen enkel resultaat op. Langejans begrijpt er niets van. ,,Je moet ongelooflijk veel verbouwen om alle kenmerken van de boot te laten verdwijnen. Het skûtsje valt altijd op in Nederland”, zegt Langejans. ,,Maar misschien heeft men alleen onderdelen nodig.” (deStentor, De Telegraaf, Friesch Dagblad,  ‘Gestolen skûtsje is teruggevonden’ – Waldnet)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X