windverwachting

Gok Op Een Goede Toekomst

Ligt het aan mij? Ik heb de Volvo Ocean Race nog nooit zo mooi live meegemaakt, als de start van de tweede etappe in Kaapstad op 11 december. Elk van de zes boten had een camera aan boord en er waren camera’s op volgboten. Kosten noch moeite waren gespaard, dat had u al begrepen. En waarom ik het nog nooit eerder zo had meegemaakt? Domweg omdat alles zomaar in één keer werkte! Zowel op zee als op mijn computer. En alle snelle verbindingen daartussenin. Er stond een lekkere bries, waarbij mij opviel hoe keihard er wordt gewerkt aan boord van die racemachines. Dat stond in schril contrast met de dagen, die volgden. Dagen van weinig wind, waarin het zeilen ontaardde in één grote gok op het weer. Misschien ook spannend zo’n wind-tombola, maar sportief gezien minder aantrekkelijk. Althans voor mij.

Over minder aantrekkelijk gesproken. Eigenlijk spreekt het hele VOR-circus om toch maar vooral de haven van geldschieter Abu Dhabi aan te kunnen doen, mij minder aan. De start mag dan geslaagd zijn, maar de rest van de etappe, die wegens het risico op piraterij zal leiden via een ‘stealth zone’ naar een onbekende ‘Safe Haven Port’, geloof ik wel. Omdat de VOR-boten vanuit die geheime haven vervolgens per ‘bewapend’ schip naar een noordelijk emiraat getransporteerd zullen worden. Daarvandaan varen ze dan nog een kort sprintje naar de finish bij Abu Dhabi, dat op oudjaarsavond uitpakt met een concert van Coldplay. De voorpagina van de Abu Dhabi-stopover is meer Coldplay dan Ocean Race. Het vertrek zal even gekunsteld verlopen. De organisatie gokt op het geld van het emiraat en gehoorzaamt aan het principe ‘Wie betaalt, die bepaalt’. Natuurlijk begrijp ik wel hoe het werkt, maar in sportief opzicht boet de Volvo Ocean Race met deze escapades wel in aan aantrekkelijkheid en imago.

Een zeilwedstrijd in etappes rond de wereld met promotionele bezoekjes aan ‘financiële centra en geldschieters’, is toch even iets anders, dan een non-stop wedstrijd met een parcours over de zuidelijke oceanen langs de drie kapen. De laatste is gewoon heroïscher. Ook als die uitloopt op een gevaarlijk gevecht met ijsbergen met onzichtbare ‘growlers’ in hun zog zoals nu in de huidige recordpoging van de maxi-trimaran Banque Populaire V. Maar al bereikt dat ijs een uitzonderlijke noordelijke breedte, toch ‘eigen schuld, dikke bult…’, ze hebben immers zelf gekozen voor die zuidelijke route. Of beter gezegd: er op gegokt om de afstand te beperken. Het wordt nog spannend of de ‘maxi BP’ terug zal zijn voor 9 januari 2012 om 17:15 uur. Net zo spannend als 2012 zal eindigen met de Vendée Globe voor solozeilers, waarvoor zich al vijftien boten hebben aangemeld. Toch vijftien sponsorprojecten van minimaal 2 tot 2,5 miljoen euro, uitgaande van een gebruikte boot, waarvan men zegt dat je het als sponsor terugverdient. Maar ’t blijft een gok. In de crisis.

Want ook met boten is het crisis. De markt zit op slot. Degenen die hun boot nu willen inruilen en verkopen, stuiten nogal eens op potentiële kopers, die eerst zelf ‘nog even’ hun eigen boot moeten verkopen. Zou de NOS met haar onderzoekje naar bezuinigingen onder het kopje ‘Verkoopt u de boot?’ zich dit hebben gerealiseerd? Het is namelijk maar de vraag of het juist nu verkopen van de boot wel een echte bezuiniging is. Wie nog een ander appeltje voor de dorst heeft en zijn boot niet per se hoeft te verkopen, kan ook de rekensom maken, dat het verlies wegens de ‘uitverkoopprijs’ van nu, misschien even groot is als de stallings- en onderhoudskosten van nog een paar jaar doorvaren. Maar ik geef toe: ook deze redenering is eerder een gokje, dan de garantie op een betere toekomst…

Heeft u ‘m al te pakken, de rode draad voor het komend jaar? Minder zekerheden en meer gokjes. Dat kan knap lastig zijn, maar daagt ook uit. Navigeren bij totale windstilte waartoe de Volvo Ocean Race-deelnemers waren veroordeeld na hun fraaie start in Kaapstad, heeft dus veel weg van de loterij van het leven. Het enige wat je niet moet verliezen, is het geloof in je eigen koers. Ik wens u alle geluk in de onvoorspelbare 2012 etappe!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

Email Marketing by E-goi
X