windverwachting

Golden Globe Race zeiler Mark Slats op 23 augustus deelnemer aan 24 Uurs Zeilrace 2019

Persbericht
Scheveningen, Medemblik – ‘Held op zee’ Mark Slats, die afgelopen februari succesvol finishte in de Golden Globe Race 2018, doet op 23 en 24 augustus mee in de 55ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Hij zeilt op zijn eigen jacht, de Maverick, een Rustler 36. In totaal hebben zich nu 356 deelnemers ingeschreven voor deze uitdagende race op het Marker- en IJsselmeer, de Wadden- en Noordzee. Zeilers hebben nog 5 dagen de tijd om zich ook in te schrijven, tot 16 augustus 17.00 uur.

Foto: GGR/Mark Slats

Avonturier Slats (41) houdt van de oceaan en van uitdagingen. Hij leerde zichzelf ooit zeilen om vanuit Australië naar Nederland te kunnen zeilen. Vervolgens zeilde hij in 2004/2005 solo non stop rond de wereld, roeide hij in 2017 solo de Atlantische oceaan over en verbrak daarmee het wereldrecord oceaanroeien en finishte hij dit jaar als tweede in de zware Golden Globe Race, een non stop solorace rond de wereld. Nu doet hij voor het eerst mee in de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar voor Slats is ook het mijlen maken op eigen zeilwater een nieuwe uitdaging. Slats: “Ik heb geen ervaring met dit soort wedstrijden en ik vind het best spannend met zoveel boten op klein water. Maar ik heb er heel veel zin in.” Hij zeilt de race dualhanded, zeer waarschijnlijk met Dick Koopmans, zijn technisch adviseur tijdens de Golden Globe Race 2018. Mocht Koopmans niet op tijd van vakantie terug zijn, dan zeilt Slats de race met een ander bemanningslid.
Tot het uiterste pushen
De Maverick heeft als voorzeilen een asymmetrische spinnaker en een high aspect genua. Geen hightech wedstrijdboot, maar Slats is gewend altijd het maximale eruit te halen, of het nu op binnenwater of open zee is. Het doel – winnen – is voor hem heel belangrijk en hij doet er alles aan wat in zijn macht ligt om dat te bereiken. Slats: “Dat betekent veel trimmen en veel zeilen wisselen om de boot tot het uiterste te pushen. Als ik dan met de hand moet sturen en er niet geslapen kan worden, omdat dit tijd kost, dan denk ik daar geen twee keer over na. Dat moet gewoon, ook al slaap ik 24 uur lang niet.”
Competitief
Om mee te doen aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace hoefde Mark Slats niet heel lang na te denken. “Ik ben gek op uitdagingen en ik vind wedstrijdzeilen helemaal te gek. Ik ben enorm competitief ingesteld en dit is voor mij weer een nieuwe uitdaging, waarvan ik ook weer veel kan leren. En kennis is macht”, lacht Slats.
Over zijn voorbereiding en strategie is hij heel duidelijk: “Ik maak van te voren nooit hele planningen. Het loopt toch altijd anders. Mijn kracht zit hem in het vermogen me aan te passen aan de omstandigheden en van daaruit de beste beslissing proberen te nemen. En mijn strategie ga ik natuurlijk niet weggeven.”
Inschrijven
De 55ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace start op vrijdagavond 23 augustus tussen 18.30 en 19.00 uur vanuit dertien startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer en finisht 24 uur later in Medemblik. Deelnemers kunnen zich nog tot 16 augustus 17.00 uur inschrijven via de website www.24uurszeilrace.nl. Wie tevens direct lid wordt van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers krijgt 25% korting op het inschrijfgeld, 50 euro korting op het lidmaatschap en betaalt geen entree kosten. Dat betekent een voordeel van 110 euro.
Meer informatie www.24uurszeilrace.nl, www.markslats.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X