Informatie voor de watersporter

Goud en zilver in WK Laser Radial-klasse 2020 voor Nederlandse zeilsters Marit Bouwmeester en Maxime Jonker

Melbourne, Australië – Zeilster Marit Bouwmeester heeft na een spannende laatste dag bij het WK Laser Radial in Melbourne de wereldtitel in die klasse veroverd. Het zilver ging naar Maxime Jonker. Er eindigden in totaal vier Nederlandse zeilsters in de top 10.

Op de voorlaatste dag ging Bouwmeester nog ruim aan kop in het overall klassement, maar de Friezin zag haar voorsprong slinken op de laatste dag van het evenement. Een mindere eerste race van de dag bracht haar op slechts twee punten afstand van Maxime Jonker, die naar de tweede plek klom. Hierna zakte de wind weg en konden er geen races meer voltooid worden.

Wereldtitel voor Bouwmeester
Bouwmeester finishte haar laatste race van het evenement als 29e (aftrekresultaat) en herovert daarmee de wereldtitel Laser Radial-zeilen, nadat zij zich in 2018 en 2019 nog tevreden moest stellen met het zilver.

“Vandaag was er wederom weinig wind, grote drukverschillen en dat maakte het heel moeilijk. Ik kwam het eerste kruisrak niet helemaal lekker uit en dan wordt het een gevecht van start tot finish. Ik zette het slechtste resultaat van de week neer. Daarna was de wind helemaal op en hebben we niet meer kunnen varen. Maar we hebben gewonnen! Supergaaf! We hebben echt een stap gezet qua niveau. En dat is lekker om in het Olympisch jaar te hebben. Dit event zegt nog weinig over de Olympische Spelen, maar als we deze stijgende lijn door kunnen trekken is dat wel super! Het is nog 6 maanden. We willen en moeten beter in Tokio, dus we zullen zeker nog niet de voet van het gaspedaal halen.”

Zilver voor Maxime Jonker
Jonker begon haar WK met tegenslag, maar wist door rustig haar wedstrijden race voor race te blijven varen, een grandioze comeback te maken. Ze zette gedurende de week een steady reeks neer. Op de laatste wedstrijddag kwam Jonker haar race als 5e over de eindstreep en pakt, met slechts 2 punten afstand van Bouwmeester, het zilver.

“Dit is wel heel bijzonder. Dit voelt echt als winnen. Ik heb er zo hard voor gewerkt en voel al een paar jaar dat het erin zit. Ik heb ook wel al mooie dingen laten zien, maar heel vaak ook net niet. Nu komt het er eindelijk uit. Voor mij is het echt een bevestiging voor al die jaren hard werken. Ik heb ondanks mijn mindere start aan het WK de rust kunnen bewaren en elke race weer geknokt voor elk puntje. Het stond zo dicht op elkaar, dus het was ook wel echt nodig.

En supervet dat Marit heeft gewonnen en dat we met z’n 4en in de top tien staan. Dat voelt wel heel bijzonder. Ondanks dat we individuele sporters zijn, gun ik het de anderen ook en ben ik trots op wat we samen neer hebben gezet. ”

Vier Nederlandse zeilsters in top 10
Naast Bouwmeester en Jonker deden ook de Nederlandse Daphne van der Vaart en Mirthe Akkerman zeer goede zaken. De recente samenwerking tussen de vier zeilsters lijkt haar vruchten nu al af te werpen. Alle dames eindigen het WK binnen de top 10. Daphne van der Vaart finishte haar race op vrijdag als 3e en eindigt haar WK als 7e, Mirthe Akkerman kwam haar laatste race als 2e over de finishlijn en eindigt haar WK als 10e.
Coach Roelof Bouwmeester is trots: “Dit is wel heel cool. Vier meiden bij de eerste tien. Dat betekent dat we een hele sterke trainingsgroep hebben. Ik ben trots op het niveau dat de dames geleverd hebben. En ik zie gelukkig ook nog verbeterpunten voor alle vier de zeilsters, dus ze zijn nog lang niet van ons af! Nog even zo doorgaan en dan hebben we vier Nederlandse meiden die strijden om 3 medailles.”

Meer informatie WK Laser Radial

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht