Informatie voor de watersporter
Gouden 49er-kwartet Van Aanholt/Duetz en Lambriex/Van de Werken genomineerd voor World Sailor of the Year 2022

Gouden 49er-kwartet Van Aanholt/Duetz en Lambriex/Van de Werken genomineerd voor World Sailor of the Year 2022

Het gouden 49er-kwartet Van Aanholt/Duetz en Lambriex/Van de Werken is genomineerd voor Rolex Sailor of the Year 2022. De kersverse 49er FX-wereldkampioenen en Musto ambassadeurs Odile van Aanholt en Annette Duetz zijn één van de drie nominaties voor de Rolex Female Sailor of the Year 2022 Award. Dit talentvolle duo vormt pas sinds dit seizoen een team en reeg direct de successen aan elkaar. Team Allianz-zeilers en tweevoudige 49er wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken dingen mee naar de Rolex Male Sailor of the Year 2022 Award.

Begin september 2022 grepen Van Aanholt en Duetz voor de Canadese kust van Halifax de wereldtitel in de 49er FX-klasse. Daarmee prolongeerde Van Aanholt haar titel, die ze in 2021 met Elise de Ruijter als bemanning won. Voor Duetz was het haar derde wereldtitel in deze olympische klasse. De eerste twee pakte ze met Annemiek Bekkering, met wie ze in 2021 olympisch brons won. Daarna stopte Bekkering met haar topsportcarrière en ging Duetz op zoek naar een nieuwe stuurvrouw. Die vond ze in Odile van Aanholt. Eerder dit jaar werden ze al Europees kampioen met hun tweede plaats achter de tweevoudige olympische kampioenen uit Brazilië, Martine Grael en Kahena Kunze. Bij het WK in Canada wisten Van Aanholt en Duetz de Brazilianen voor te blijven.   

Bart Lambriex en Floris van de Werken zijn bezig aan hun tweede seizoen samen, wat inmiddels al twee wereldtitels opleverde. Ook zij wisten hun titel in Canada met succes te verdedigen. Bij het Europees Kampioenschap 2022 veroverde het duo zilver. Op eigen water wonnen Lambriex en Van de Werken dit jaar de Hempel World Cup Allianz Regatta in Lelystad.

Nick Houchin, Musto’s Head of Marketing, reageert verheugd: “Wat de Nederlandse 49er FX-zeilers Odile van Aanholt en Annette Duetz dit jaar hebben laten zien, is van wereldklasse. Als nieuw team direct domineren, is echt heel bijzonder. Om dat dan samen met hun teamgenoten Bart Lambriex en Floris van de Werken te doen, maakt het nog specialer. Wij zijn trots om hen als integraal onderdeel van Team Musto te hebben en hun successen te ondersteunen met onze high-performance zeilkleding. Deze nominaties voor World Sailor of the Year zijn meer dan verdiend en namens iedereen bij Musto wensen wij beide teams veel succes.”

World Sailor of the Year
De Rolex World Sailor of the Year Awards worden gezien als de hoogste onderscheiding die een zeiler kan ontvangen als erkenning voor zijn of haar bijzondere zeilprestaties. De shortlist van zeilers of bemanningen, waaronder wereldkampioenen, olympische medaillewinnaars en wereldrecordhouders, vertegenwoordigt het brede scala aan disciplines in de zeilsport. Het stemmen gebeurt door World Sailing Member National Authorities (MNA’s), de internationale zeilgemeenschap, fans en het publiek. Dit is mogelijk vanaf dinsdag 27 september 2022. De uitreiking vindt plaats tijdens de World Sailing Awards op dinsdag 25 oktober in Abu Dhabi.

De genomineerden voor de Rolex World Sailor of the Year 2022 Awards zijn:
Vrouwen

  • iQFoil-windsurfster Helene Noesmoen (FRA)
  • 49er FX-zeilsters Odile van Aanholt and Annette Duetz (NED)
  • Nacra 17-zeilester Caterina Marianna Banti (ITA)

Mannen

  • Nacra 17-zeiler Ruggero Tita (ITA)
  • ILCA 7-zeiler Jean-Baptiste Bernaz (FRA)
  • iQFOIL-windsurfer Nicolas Goyard (FRA)
  • 49er-zeilers Bart Lambriex and Floris van der Werken (NED)

Test event 2022

Vanaf 30 september tot en met 3 oktober 2022 is het de beurt aan de 49er en 49er FX-klassen om het wedstrijdwater van de Allianz World Sailing Championships 2023 te testen. ’s Werelds beste skiffzeilers zullen gedurende die drie dragen voor de kust van Scheveningen in actie komen. Dit test event biedt zowel voor de topzeilers als de organisatie de gelegenheid om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het wereldkampioenschap zeilen van volgend jaar.

Foto: Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht