Informatie voor de watersporter

‘Greatest boatshow on earth’

Van 20 tot en met 28 januari wordt Boot Düsseldorf voor de 55e keer in het Messe complex aan de Rijn gehouden. Op een oppervlakte van 216.000 m2, verdeeld over 16 beurshallen tonen ruim 1.500 exposanten uit 60 landen honderden jachten aan ongeveer 230.000 verwachte bezoekers. Deze grootste indoor watersporttentoonstelling ter wereld is ook de plek om je te laten inspireren over watersportspullen, funsporten, duikuitrusting, chartermogelijkheden en vaarbestemmingen.

Globale hallen indeling

Eind januari is Düsseldorf het Mekka van de watersport. Evenals de vorige edities is de beurs met één thema per hal overzichtelijk ingedeeld. Zo vind je de motorjachten in de hallen 1 tot en met 9, technische accessoires in hal 10, bootkleding, foto en filmuitrusting met de Water Pixel World zijn gelokaliseerd in hal 10. Duikliefhebbers kunnen direct naar de hallen 12 en 13 om alles rond hun geliefde hobby te bekijken. Verrassende chartermogelijkheden en vaarvakanties zijn te vinden in de hallen 13 en 14. Alle zeiljachten liggen in de hallen 15 en 16 en tenslotte is hal 17 gereserveerd voor de trendsporten.

Hal 1

In hal 1 vind je vooral midsize motorjachten. Grote werven als Bavaria, Bénéteau en Sealine presenteren hier motorjachten van tot ongeveer 20 meter. Elektrisch aangedreven boten vind je in deze maat van Delphia en Greenline. Voor het eerst komt er ook een fabrikant uit Brazilië, Schaefer Yachts, naar de beurs en toon drie jachten in deze 20.000 m2 grote hal. Nederlandse inbreng is er hier van Kuiper Verzekeringen, De Boarnstream, Elling, Linssen en Jachtmakelaar Sterkenburg.

Hal 2

Op Boot Düsseldorf is geen hal 2.

Hal 3

In Hal 3 liggen veel tenders, onder andere van bekende merken als Bayliner, Boston Whaler, Karnic Power Boats, Quicksilver en Searay. Daar zijn ook de buitenboordmotoren van topmerken als Honda, Mercury, Suzuki, Tohatsu of Yamaha vertegenwoordigd. In Hal drie vind je ook het nieuwe Sportfisher Center. Daar kun je terecht voor tips en informatie over vissen vanaf een bootje op het water. Nederlandse inbreng is hier van Watersportparadise Kolvenbach, Impacd en Qwest Marine.

Hal 4

Hal 4 is de plek waar veel Scandinavische werven spitsgatters en innovatieve tenders met alternatieve aandrijvingen tonen. Exposanten zijn daar onder andere Axopar, Finnmaster, Nimbus, Sargo, Cobalt, Saxdor en XO Boats. Elektrisch aangedreven boten zijn er van X-Shore en Edorado. Nederlandse exposanten vind je vooral onder de sloepenbouwers, zoals Cooper, Interboat, Klop Watersport, Lekker Boats, Prins Watersport, Tinn Silver en Edorado,

Hal 5

In hal 5 vind je veel tenders en andere sportieve jachten met internationaal klinkende namen als Boesch, Pardo, Capelli, De Antonio, Fjord, Nautor Swan, Rand, Jeanneau DB, Wellcraft en Windy. Noemenswaard zijn in deze hal zeker ook de grote RIB’s van ZAR, Sacs Tecnorib, en Capelli. Het nieuwe Nederlandse merk Stratos Yachts toont in hal 5 de primeur die de Hiswa te water net niet haalde. Een bijzondere première is de Frauscher, met de elektrische aandrijving uit de nieuwste Porsche Macan. Voor het eerst is dit een 1 op 1 auto -boot transitie, waarbij de aandrijving dus vrijwel ongewijzigd in beide vervoermiddelen wordt gebruikt.

Hal 6

Hal 6 staat internationaal bekend als de superjachthal en is volgeboekt. Daar liggen de meest luxe jachten tot een lengte van ongeveer 33 meter, 90-100 voet. Sommige aangeboden jachten worden te groot voor de hal. Het grootste jacht dit jaar is de Princess X95, maar de beursorganisatie is nog aan het uitzoeken of dit mini superjacht wel in de hal past. Feretti neemt dit jaar een 10 meter lange, elektrische Riva mee. Andere bekende namen zijn Absolute, Azimut, Bluegame, Cranchi, Fairline, Explorer, Pearl, Sirena, Sunseeker en Wally. Deze hal is de grootste publiekstrekker van deze 55e Boot Düsseldorf. En Nederlandse trots is de inbreng van Steeler Yachts uit Steenwijk.

Hal 7a

In hal 7a vind je aanbieders van jachtdesign, internationale makelaars, exclusieve jachthavens en informatiestands van scheepswerven die luxe jachten van meer dan 33 meter aanbieden. Nederlandse aanbieders in deze hal zijn onder meer KM Yachtbuilders, Sevenstar Yacht Transport, RotorSwing, DMS Holland, Starclass Yacht Transport en Whisper Power.

Hal 7

Maritieme kunst vind je in hal 7. Bekende kunstenaars tonen hier werken met maritieme motieven, maar ook decoratieve voorwerpen uit de wereld van de nautiek.

Hal 8a en 8b worden tijdens Boot Düsseldorf niet gebruikt

Hal 9

Fans van RIB’s vinden in hal 9 een overvloed aan internationale producenten. Italboats, ZAR, Capelli, Highfield, Lomac, Northstar, Pischel, Tiger Marine, Williams, Zodiac en Bombard zijn van de partij. De liefhebbers van onverwoestbare kleine rotomould boten kunnen hier kennis maken met het Nederlandse Whaly Boats en de andere producten van Boot Akkrum. De Hollandse trailerbouwer Van Claes toont dat er op het gebied van boottransport grote stappen zijn gemaakt. Ook duikbotenbouwer U-boat Worx uit Breda is hier present.

Hal 10

Hal 10 is het domein van de techniekfreaks. Hier wordt alles getoond dat in of op een boot is verwerkt, zoals inboard motoren, elektrische systemen, of navigatie- en communicatie apparatuur.  Ook en elektronica, allerhande vloeistofsystemen, verwarming en airconditioning, bouwmaterialen voor boten en onderhoud, veiligheidsuitrusting en dek-uitrusting vind je hier. Vaderlandse bedrijven zijn hier onder meer Allpa, ARC Marine, Exalto, Stazo, Rake Rigging, Technautic, Yanmar en Waterworld. Het ‘blue innovation dock’, met een internationaal programma over duurzaamheid in de watersport, is een belangrijk platform voor uitwisseling tussen industrie, politiek en consumenten in hal 10.

Hal 11

Hal 11 is de hal voor de shoppers van bootspulletjes. Naast technische accessoires ligt de nadruk hier op uitrusting, zeilkleding en bootkleding. Verder is er aandacht voor de bescherming van de oceanen in de ‘love your ocean’-campagne. In de Water Pixel World, worden tips voor onderwaterfoto’s en -films gegeven. Hal 11 is ook het startpunt waar aanbieders van duiktoebehoren in de overgang van hal 11 naar hal 12 te vinden zijn.

Hal 12

Het centrum van de duikindustrie is hal 12. De duiktoren, het zwembad en het podium vormen het hart van de hal en bieden veel plezier bij mermaiding en proefduiken, het indrukwekkend freediven. Er worden fantastische filmvoorstellingen gehouden en gesprekken met internationale sterren uit de duikscene. Toonaangevende spelers in de duikindustrie zijn van de partij, evenals exotische en populaire duik bestemmingen van over de hele wereld en indoor duikresorts.

Hal 13

Duiken is ook een thema in het noordelijke deel van hal 13. Daar zijn deelnames van toerismebureaus uit Egypte, Kroatië, Mallorca, de Lübecker Bocht en Turkije. Reisaanbieders, verhuurders van zeil-, motor- en woonboten, jachthavens en regionale toerismebureaus zorgen hier voor een echt vakantiegevoel. In de hallen 13 en 14 vind je ook de yachtmanagement aanbieders, die de mogelijkheid bieden om je eigen jacht te laten charteren, of tot op een zelf te bepalen niveau te laten onderhouden.

Hal 14

In hal 14 nodigt de ‘World of Paddling’ bezoekers uit om op een indoor rivier in de sfeer van de Canadese wildernis op kano-avontuur te gaan. Hal 14 is ook de ‘servicehal’ van boot. Hier staan verenigingen en instellingen met advies en hulp, zoals de ADAC en het Duitse Rode Kruis. Voor alle liefhebbers van klassieke boten is er het Classic Forum, dat al 20 jaar aandacht aan bootgeschiedenis geeft.

Hal 15 en 16

De hallen 15 en 16 van boot vormen het domein van de zeilers. Er is een podium voor zeilers die over hun avonturen op de wereldzeeën vertellen en voor jonge zeilers is er het waterbassin. Geheel nieuw is het Multihull Village met aandacht voor catamarans en trimarans. Onder de producenten in de hallen 15 en 16 vinden we Hanse Yachts, X Yachts, Bavaria, Bénéteau, Bente, Dufour, Elan, Grand Soleil, Gunboat, Hallberg Rassy, Jeanneau, Nautor Swan, Oyster en Solaris. Nederlandse zeilboten liggen er onder meer van Contest, Jachtwerf Heeg, Leonardo, Hutting, Menken en Saffier.

Hal 17

In hal 17 is met 1400 stenen een diepe en 60 meter lange surfbak gebouwd. Stenen werden als legosteentjes gestapeld om veilig alle miljoenen liters water te bedwingen. In andere jaren waren hier 35 windmachines, maar er zijn 47 megaventilatoren bij gebouwd om voldoende wind te maken. In het 60 meter lange actiebassin kunnen professionals en amateursporters zich hier uitleven in sporten als kitesurfen, wing- en foilsurfen of suppen. Nieuw is het zogenaamde ‘Pumpfoiling’ Bekende windsurfsterren als Bjorn Dunckerbeck geven hier acte de presence.

Tickets voor boot 2024 Online tickets voor boot Düsseldorf zijn voor de prijs van €21 en €19voor boot.club, caravan.club en ADAC-leden verkrijgbaar. Aan de kassa kosten de toegangskaarten €29.

Auteur: Epco Ongering boottesten.nl

Voor meer informatie: boot.com

Foto: Boot Düsseldorf

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht