Informatie voor de watersporter

Green Miles zeilreis rond de wereld vanaf zondag 22 mei acht weken lang op televisie

PERSBERICHT
Hilversum – Zee, Zout & Zeilen laat in acht weken zien hoe twee jongens het roer omgooien en in een tijdsbestek van twee jaar de wereld rond zeilen. Arjen van Eijk (28) en Florian Dirkse (33) kochten een zeilboot, lieten huis en haard achter en volgden hun droom. Tijdens de reis waren ze volledig overgeleverd aan de grillen van de natuur en moesten ze alle zeilen bijzetten om de reis te voltooien. Doordat de jongens hun avonturen zelf gedocumenteerd hebben krijgt de kijker een compleet beeld van het reilen en zeilen op zee, waarbij naast de persoonlijke kant ook een grote nadruk ligt op de schoonheid en het behoud van de natuur.
Het duo krijgt onderweg te maken met benarde situaties zoals hevige stormen en achtervolgingen door piraten. Daarnaast zorgt schade aan het schip en het leven in een beperkte ruimte hier en daar voor een stevige aanvaring tussen de twee vrienden. Toch weten ze telkens weer schoon schip te maken en slagen ze erin het avontuur samen te voltooien. De mix van avontuur, plezier en aandacht voor de natuur resulteert in een veelzijdige verslaglegging van een bijzondere reis rond de wereld. In totaal leggen Arjen en Florian meer dan 50.000 kilometer af, doen ze 26 landen aan en komen ze in contact met uiteenlopende culturen.
Oceaandacht
Met hun reis vragen de twee zeilers ook aandacht voor de cruciale rol van oceanen in het leven op onze planeet. Zo produceren oceanen 70% van de zuurstof op aarde en nemen ze meer dan de helft van alle CO2 uitstoot op. Op zoek naar mensen die hun leven wijden aan de bescherming van onze wereldzeeën, bezoeken Arjen en Florian projecten van organisaties als Wereld Natuur Fonds, Sea Shepherd en het Walvis Onderzoek Centrum.
Florian Dirkse was voordat hij op reis ging werkzaam als account manager. Het zeilen zat hem naar eigen zeggen al van jongs af aan in het bloed en het idee om samen met Arjen een zeiltocht te maken was al gauw geboren. “In de zoektocht naar een eigen boot veranderde de Atlantische droom in de Pacific en de Pacific veranderde in de wereld.” Arjen van Eijk die voor het avontuur werkzaam was als docent vrijetijdsmanagement, kwam dankzij Florian in de zomer van 2004 voor het eerst in aanraking met zeiltochten en was meteen enthousiast. Hij zag de reis als een mooie gelegenheid om een breed publiek meer kennis te laten nemen van het belang en de schoonheid van de oceaan.
Zee, Zout & Zeilen is vanaf 22 mei acht weken lang op zondag om 19.55 te zien bij de AVRO op Nederland 3.
Meer informatie www.thegreenmiles.nl  en binnenkort via: zzez.avro.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht