Informatie voor de watersporter

Grou zoekt eigenaren houten Valken uit liefde voor historische boot

Grou – Grou was in maart 1940 de plek waar de eerste demonstratie van de Valk aan het K.V.N.W.V. en N.N.W.B. was. De klasse werd al snel razend populair en werd eind 1940 erkend als Nationale Eenheidsklasse. Grou is sindsdien een centrum van Valken gebleven, anno 2011 liggen er hier naar schatting nog wel 60 of meer houten Valken.

Tussen eind jaren veertig en medio jaren zeventig was er de Friese Valkenclub Jacoba van Beieren, met als grote motor Max Breuning. Die bloeiperiode inspireerde tot oprichting van de Valkenkring Grou in mei 2011. De Valkenkring Grou kent geen lidmaatschap of contributie, maar is een platform voor alle Valkenzeilers en oud-Valkenzeilers, ongeacht of men nu een wedstrijd- of toerschip heeft en wel of niet in het bezit is van een meetbrief. Veel schepen liggen nu op de balk in schiphuizen en zien helaas niet meer zo vaak het water, daar wil de Valkenkring Grou verandering in brengen.

Men zoekt contact met de eigenaren (en oud-eigenaren) van deze Valken om de liefde voor de Valk te delen en om mee te doen aan de toertocht op zondag 28 augustus. De Valk was, destijds in 1940, een revolutionair product van Bruynzeel dat zo velen met de watersport vertrouwd heeft gemaakt en plezier verschaft. (De Grouster)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht