Informatie voor de watersporter
January 27, 2015. Team SCA 45 arrives in Sanya in sixth place after 23 days of sailing to a welcoming crowd in the Volvo Ocean Race Village.

Gruwelijke Leg in The Ocean Race


Een nooit eerder gezeilde monster-etappe is onderdeel van de veertiende Ocean Race. De vloot die in 2022 zal starten in Alicante zeilt in ruk van Kaapstad naar het Braziliaanse Itajaí. Een stuk van meer dan 12.000 mijl langs Kaap de Goede Hoop, Kaap Leeuwin en Kaap Hoorn waar de boten dertig dagen over doen. De Race zal geen stopover hebben in China, het thuisland van DongFeng, winnaar in de afgelopen editie. Ook zeilmekka Nieuw Zeeland wordt gepasseerd zonder feestelijke tussenstop. 


Niet spannender

De organisatie presenteert de mega-etappe als een leuke nieuwigheid en een spannende uitdaging voor de zeilers. Maar wat hebben we eraan? Het wordt er meestal niet spannender op. In de laatste Ocean Race knokten Mapfre en Dong Feng een bittere strijd uit langs de ijsgrens van de Zuidelijke IJszee. Maar nadat Mapfre die epische battle had gewonnen deed de oude wet van ‘de rijken worden rijker’ gewoon weer zijn werk, de koploper liep uit en was niet meer in te halen. 


Uitputtingsslag

Is de lange etappe dan bedoeld om een soort uitputtingsslag te creëren? De kans op uitvallers door averij is natuurlijk groter op zo’n lang stuk door de ruigste wateren ter wereld. Waren we niet juist zo blij dat we af waren van het tijdperk van de gammele VO70’s met losse zwenkkielen en het motto als de boot de eindstreep haalt zonder schade is ze te zwaar gebouwd. 


Imoca’s

De komende race wordt gezeild met de oude vertrouwde VOR65-boten maar staat ook open voor de Vendée Globe-boten, de semi foilende Imoca’s. Er zijn al flink wat aanmeldingen. Zou de lange etappe zijn bedacht om meer van deze boten te trekken. The Ocean Race zou dan een soort mini Vendée Globe worden door in een ruk heel Antarctica te ronden. Het is misschien commercieel aantrekkelijk om succesfactoren van de ene race te implementeren in de andere. Maar als dit soort wereldwijde evenementen op elkaar gaan kannibaliseren verzwakt dat natuurlijk beide. 

Financieel

Achter de schermen van The Ocean Race gaan grote bedragen om. Steden ‘kopen’ een stopover die eigenlijk een financiële impuls is voor de plaatselijke ondernemers zoals de horeca. Een mooi principe maar het geld moet er wel zijn en de havensteden staan lang niet altijd in de rij bij de organisatie. Daar gaat veel lobbywerk in zitten, werk dat voorgefinancierd moet worden door de race-organisatie. Zou het kunnen dat Ocean Race het gewoon niet kon bolwerken? Of dat de Chinese, Australische en Nieuw Zeelandse havens dit jaar even op zwart zaad zitten? 

Covid-19

In het persbericht van de organisatie lezen we ook: ‘De race route van de 14e editie van het evenement wordt gerechtvaardigd door de logistieke realiteit van een race rond de wereld in een COVID-19-omgeving’. En met die simpele, korte verklaring zouden we wel eens heel goed een antwoord kunnen krijgen over de reden voor die lange etappe. Nieuw Zeeland zit momenteel zwaar in een corona-lockdown. China heeft te kampen met de grootste corona-golf sinds de pandemie begon in Wuhan. Natuurlijk, de race is daar pas in 2023. Maar bestuurders moeten wel erg sterk in hun schoenen staan om op zo’n moment als nu toch een evenement te organiseren dat alleen succesvol is als er veel mensen op af komen. Helaas is de griep-pandemie de werkelijke reden voor de extreme route. Gelukkig kunnen de zeilers zelf genoeg voordelen bedenken over de maand op zee. 

Persbericht: https://www.theoceanrace.com/en/news/12951_New-exciting-race-course-for-The-Ocean-Race-features-epic-Southern-Ocean-leg.html

Foto: Tomlinson

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht