Informatie voor de watersporter

Gunstige windverwachting voor 24 Uurs Zeilrace 2012 komende vrijdag en zaterdag

PERSBERICHT
Medemblik – De windverwachting voor de 48ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace is goed. Daarmee belooft het voor de 621 deelnemers een mooie wedstrijd te worden, die op vrijdag 24 augustus tussen 19.00 en 19.45 uur van start gaat. Het waait zowel vrijdag als zaterdag vanuit het zuidwesten, kracht 3 tot 4. Ideale omstandigheden om veel mijlen te zeilen, zowel voor de wedstrijdzeilers als de tochtdeelnemers.
De teams krijgen met deze windhoek de kans om met of zonder spinnaker talrijke halve windse en ruimwindse rakken te zeilen. Dat is de beste koers om goede snelheden te behalen en dus een grote afstand af te leggen.
Favoriete startplaatsen
Vanwege de zuidwestenwind zal menig schipper er waarschijnlijk voor kiezen om op het Markermeer te starten en eerst daar veel banen te varen. Vervolgens zullen ze ergens in de vroege ochtend naar het IJsselmeer schutten. Favoriete startplaatsen bij deze wind zijn Muiden en Volendam. De deelnemers kunnen kiezen uit 15 startlocaties rondom het IJsselmeer en Markermeer.
Grootste klasse
De ORC2 is de grootste klasse met 37 deelnemende jachten, gevolgd door de ORC3 (33). De meeste boten (457) doen mee in de toerklasse voor ongemeten jachten. Veel van de winnaars van vorig jaar zijn weer ingeschreven en zullen hun titel verdedigen. In de ORC1 won schipper Sol met de Twaalf Twintig en in de ORC2 was dat schipper Donderwinkel met de Jazz. In de ORC3 klasse legde schipper De Gooijer met de Magic Kingdom de meeste mijlen af. Ook de White Spirit van schipper Smeele is weer van de partij. Hij behaalde in 2011 de beste prestatie-index, gebaseerd op de werkelijk afgelegde en de theoretisch mogelijke afstand (op basis van de handicap).
Kleine driehoek
Met deze zuidwestenwind vormt de nieuwe sportboei, die speciaal voor de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace wordt uitgelegd, de ideale kans om net voor de finish wat extra mijlen te pakken. De laatste jaren was het door het opnemen van de betonning van het Wagenpad niet mogelijk om deze ‘kleine driehoek’ te varen in het geval een deelnemend jacht iets te vroeg bij Medemblik aankwam. Nog een lang rak extra zou strafmijlen opleveren, waardoor schippers noodgedwongen koers moesten zetten naar de finish. Nu hebben de deelnemers de keuze om met de eindstreep in zicht nog een of twee kleine rakken mee te pakken en zo hun kansen om de eindoverwinning te vergroten.
Meer informatie Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht