Haal nu uw vaarbewijs, vanaf 2013 exameneisen klein vaarbewijs uitgebreid met veel techniek

PERSBERICHT
Dongen – Met ingang van 1 januari 2013 wordt het examen klein vaarbewijs uitgebreid met een flink stuk techniek. Op 24 april 2012 is de nieuwe afbakening van de exameneisen in werking getreden. U kunt deze nieuwe afbakening vanaf de VAMEX site downloaden.
Dat betekent dat alle cursusboeken aangepast moeten worden. De VAMEX heeft ons als uitgever tot 1 januari 2013 de tijd gegeven om het lesmateriaal aan te passen. Als u in 2013 examen gaat doen, is het belangrijk dat u beschikt over de laatste aanvullingen.
Techniek
De uitbreiding zit vooral in de techniek. Tot nu toe zijn de vragen over dit onderdeel vrij eenvoudig. De examencommissie gaat met ingang van 1 januari meer begripsvragen over techniek stellen. U moet hierbij denken aan vragen over: soorten motoren (2-takt, 4-takt, diesel en elektrisch); koeling (open, gesloten en gecombineerd); aandrijving (keerkoppeling, breekpen, slipslof); stuurinrichting (met tandwielen, kettingen, assen, trek/duwkabels, speling, hydraulisch en stuurautomaat); accu’s (serie en parallel) enz. Eind dit jaar komen we met een speciaal katern ‘Techniek’.
Haal nu uw vaarbewijs
Ons advies is om voor 1 januari 2013 het vaarbewijs te halen. We hebben een goede relatie met de VAMEX maar we weten niet hoe en wat men precies gaat vragen. De techniek staat niet stil en er is een enorme verscheidenheid in motoren en systemen.
Meer informatie www.watersportcursussen.nl