Informatie voor de watersporter

Haarscherpe live beelden leverden Volvo Ocean Race 2011-2012 veel meer publiek op

PERSBERICHT
Alicante – Hoge resolutie beeld direct van de racejachten leverde de Volvo Ocean Race 2011-12 een stijging van publiek over het gehele platform op. Pakkend multimediaal beeld geproduceerd door het unieke Media Crew Member-programma van de Volvo Ocean Race, plus een duidelijke focus op nieuwsproductie en distributie leverden meer bezoekers op. Dat blijkt uit de cijfers van het slotverslag van de race.
De multimediale verslaggevers ingebed in elk van de zes teams verstrekten regelmatig HD-video updates, inclusief live gesprekken gestreamd vanaf de boten via het Inmarsat satellietnetwerk, evenals afbeeldingen, audio opnames en schriftelijke blogs. Dit alles gaf een levendige weergave van de spannendste editie in de 39-jarige geschiedenis van de Volvo Ocean Race.
De hoofdlijnen van het slotverslag, dat precies een jaar na de start van de race op 29 oktober 2011 uitkomt, zijn als volgt:

  • 42 procent stijging van de wereldwijd uitgezonden TV-uren, in vergelijking met 2008-09, resulterend in een verhoging van 16 procent in cumulatief TV-publiek (1)
  • 47,6 procent stijging van het TV-nieuws publiek dankzij de focus op hoogwaardige omroeporganisaties en persbureaus (1)
  • 94,8 procent stijging in online gepubliceerde artikelen (2)
  • Meer dan 8 miljoen weergaves op het officiële YouTube-kanaal van de race (3)
  • 6,27 miljoen unieke bezoekers van volvooceanrace.com brengen 127 miljoen pageviews – meer dan het dubbele van de bekeken pagina’s uit de race 2008-09 (4)
  • 2,9 miljoen bezoekers van de Race Villages – met een gemiddelde menigte van 43,882 op In-Port Race dagen (5)
  • 23,486 corporate gasten woonden de race bij (5)
  • Nummer één zeilgemeenschap op Facebook met meer dan 200.000 fans (6)
  • Meer dan 16 miljoen bezoeken en 244 miljoen pageviews van de Race Tracker – een 67.3% verhoging in bezoeken en zeven keer het aantal bekeken pagina’s (7)

‘Deze aantallen tonen aan dat de Volvo Ocean Race 2011-12 niet alleen de spannendste race in de geschiedenis van ons evenement was, maar ook een enorm commercieel succes,’ zei Volvo Ocean Race CEO Knut Frostad. ‘Meer fans dan ooit volgden het racen via onze multimediale platforms. Bijna drie miljoen mensen kwamen naar de stopovers en meer dan 20.000 corporate gasten waren persoonlijk getuige van de Race. De ervaring die we onze gasten geven, is verder door ontwikkeld met pro-am racen in alle havens, evenals meer bezienswaardigheden in en rond de dorpen van de race.”
De multimedia-inhoud werd ook in nieuwe formats aangeboden, zoals de 3D bioscoop in de dorpen van de Race. In totaal trokken de attracties in de Race-dorpen 692,000 bezoekers langs de route die de race over vijf continenten voerde. Met stops in Spanje, Zuid-Afrika, Abu Dhabi, China, Nieuw-Zeeland, Brazilië, de Verenigde Staten, Portugal, Frankrijk en Ierland.
Groei, vooral online
De ongeëvenaarde berichtgeving droeg bij tot de groei in TV, online, print en sociale media. Daarbij werkten de organisatoren nauw samen met belangrijke distributieplatforms om het verhaal op een zo groot mogelijke schaal te verspreiden. Als teken van de groeiende verschuiving in de manier waarop inhoud wordt geconsumeerd, was de mediawaarde voor de eerste keer hoger uit online bronnen dan van print. Beide platforms tonen een aanzienlijke groei.
Afbeeldingen en video’s waren met name populair op Facebook. De fangroep groeide van ongeveer 40.000 aan het begin van de race naar meer dan 200.000 tegen het einde.
‘Om dit in perspectief te plaatsen, het Euro 2012 kampioenschap trok een totaal aantal van 1,5 miljoen bezoekers”, aldus Volvo Ocean Race Chief Operating Officer Tom Touber. ‘Voor de Volvo Ocean Race is het een geweldige prestatie om 2,9 miljoen bezoekers te trekken.’
Volvo Ocean Race 2014-15
De twaalfde editie van de Volvo Ocean Race start eind 2014 in Alicante, Spanje. Tientallen steden strijden om de Host Port status en het volledige parcours zal begin 2013 worden aangekondigd. De volgende editie vindt plaats met identieke ‘one design’ jachten, ontworpen door Farr Yacht Design van de Verenigde Staten. Een syndicaat van werven in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland zorgt voor de bouw.
De invoering van de Volvo Ocean 65, de nieuwe 65 voet (19,8 meter) eenheidsklasse, is een belangrijke stap in het verlagen van de drempel voor deelname en het realiseren van de doelstelling om een grotere vloot te bewerkstelligen. Tegelijkertijd om de positie als kwalitatief hoogwaardig sportevenement van wereldklasse te behouden.
Gedeelde diensten (shared services) aan de wal, plus besparingen in R&D en personeel maken deelname voor teams nog betaalbaarder. Het SCA Women Ocean Race Team maakte reeds bekend mee te zullen doen aan de Volvo Ocean Race 2014-15. Daarmee vormen zij weer de eerste vrouwenboot sinds 2001-02, toen drie Nederlandse zeilsters daar deel van uitmaakten. Meer aankondigingen van campagnes volgen in de komende maanden.
Meer informatie www.volvooceanrace.com  en www.diabo.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht