Informatie voor de watersporter

Habbeké Shipyard in Volendam levert door diefstal getroffen nieuwe KNRM-reddingsboten toch nog op tijd op

PERSBERICHT
habbeke_rescueVolendam – Op vrijdag 30 augustus 2013 zijn in Volendam twee nieuwe Nikolaas klasse reddingboten opgeleverd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de “Bert en Anneke Knape” voor Lelystad en de “HAYO” voor Hoorn.
De reddingboten zijn van het type Fast Rescue Craft 903, ontworpen door Pieter Meuzelaar (Dutch Special Marine Group) en gebouwd bij Habbeké Shipyard in Volendam. Het is een compleet nieuw ontwerp waar vanuit de KNRM de belangrijkste eis was dat de vaareigenschappen minimaal het zelfde moesten blijven als van de huidige boten van deze klasse. De boten hebben een lengte van 9.15 m, breedte van 3.30 m en bereiken een maximale snelheid van 34 knopen. Ze zijn uitgerust met een Volvo Penta D6-435 motor gekoppeld aan een UltraJet 377 waterjet. De bemanning bestaat uit 4 personen die beschut achter de midden console kunnen zitten op speciaal ontworpen stoeltjes. De geredden capaciteit is 20 personen.
Het grootste verschil met de huidige boten van deze klasse, is dat er 2x zoveel dwarsspanten in staan en dat de vlakplaten dikker zijn gemaakt. De navigatiemast is op het console geplaatst i.p.v. op het achterschip. Dit om meer werkruimte te creëren op het achterdek en het mogelijk te maken dat er nauwelijks een verschil is tussen de boot met een vaste mast en een klapbare mast. De fender is van PE-schuim met een extra slijtvaste topcoating. Daarnaast is de service- en onderhoud vriendelijkheid verbeterd en hebben tal van grotere en kleinere optimalisaties plaatsgevonden
Afgelopen week waren de boten nog in het landelijke nieuws door de diefstal van navigatie en communicatie apparatuur. Door een knap staaltje vakmanschap van de werf konden de boten nog op tijd worden opgeleverd aan de KNRM.
Meer informatie www.fastrescuecraft.nl en www.habbeke.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht