Informatie voor de watersporter
Jouw nieuwe schip?

Handige tips als je een boot gaat kopen

Met het kopen van een boot gaat vaak een langgekoesterde droom in vervulling. Maar let op, want deze droom kan ook een nachtmerrie worden. Wat zijn de zaken waar je aan moet denken bij het kopen van een boot? En hoe voorkom je teleurstellingen?

Lijstje met wensen

We hebben het al gehad over het vinden van een boot en welke prijzen je mag verwachten. (https://www.nauticlink.com/welk-type-boot-is-geschikt-voor-mij/ en https://www.nauticlink.com/wat-zijn-de-kosten-van-een-sloep)

De volgende stap is om daadwerkelijk op zoek te gaan naar het ideale schip. Maak voor jezelf een lijstje met eisen en wensen. Natuurlijk is de vraagprijs een belangrijke factor. Bedenk of je een bijna nieuwe boot wilt kopen waar je de eerste jaren relatief weinig kosten aan zult hebben. Of ga je voor een wat groter, maar ook ouder schip? Dan is het verstandig om wat budget apart te houden voor eventuele vervangingen. 

Zoeksites

Hebben we het lijstje compleet, dan is het tijd om te kijken welke boten in aanmerking komen. Kijk hiervoor op de bekende websites als www.yachtonline.nlwww.botenbank.nl of www.botentekoop.nl. Ook Marktplaats.nl is een goede bron voor schepen die te koop staan. De sites bevatten duizenden boten maar het zullen er maar weinig zijn die echt aan jouw wensen en eisen voldoen. Met de boten die dat wel doen gaan we verder. 

Makelaars zijn vaak erg handig in het zo fotograferen van een boot dat de iets minder mooie delen niet in beeld komen. Ook kunnen kleine boten met een groothoeklens opeens veel groter lijken. Soms worden oude foto’s gebruikt. Vooral als verkopers zelf hun boot te koop zetten, kunnen die het vaak niet laten om beeld te plaatsen van hun schip in topconditie, terwijl de staat van het schip inmiddels al lang niet meer zo florissant is. Voordat we een boot kopen, gaan we dus eerst kijken. 

Boot bekijken

Maak een afspraak met de verkoper. Misschien lukt het om op een dag meerdere boten te bekijken. Dan kun je ook het gevoel vergelijken dat je bij de verschillende boten hebt. Soms voelt een schip prettiger, omdat het gezelliger of juist strakker is ingericht.

Bedank de verkoper voor zijn moeite, het zijn vaak niet de leukste dagen voor iemand die zijn schip kwijt wil. Vertel je intenties. “We zijn op zoek naar een zeiljacht van rond de 40 voet van een jaar of tien oud. We gaan deze week nog drie andere schepen bekijken.” Zo kweek je geen valse verwachtingen. Houd verder je kaarten tegen de borst en laat zeker niks los over je besteedbare budget. 

Eerste indruk

Laat eerst de boot rustig op je inwerken. Vaak zie je bij de eerste blikken al wat voor vlees je in de kuip hebt en of dit schip voldoet aan je verwachtingen. Bekijk de boot vanaf de steiger en loop een paar keer heen en weer langs de romp als dat kan. Zorg dat je schoenen schoon zijn als je aan boord stapt en bekijk het schip vanuit de kuip, of vanachter de stuurstand. Vaak begint de makelaar of de verkoper nu een verhaal over de historie van het vaartuig. Ondertussen is het tijd om naar binnen te gaan. Wees eerlijk, laat weten wat je mooi vindt en welke onderdelen je minder aanspreken. 

Een schitterend jacht van Hutting met veel mooie afwerking

Als de verkoper koffie aanbiedt, geeft dat de kans om even rustig te gaan zitten. Hoe zitten de banken? Hoe goed zijn de kussens? Hoe werkt de kombuis, is deze praktisch ingedeeld? Bedenk dat, als je deze boot gaat kopen, je hier nog talloze koppen koffie zult gaan drinken.

Maak veel foto’s

Als duidelijk is dat je deze boot niet gaat kopen, kap de sessie dan af. Leg rustig uit wat de bezwaren zijn vanuit je eigen perspectief. ‘Er zullen genoeg watersporters zijn die dit wel willen, maar wij zoeken iets anders.’

Bevalt de boot wel, dan is het tijd voor de volgende stap. Vraag of je foto’s mag maken en probeer zo veel mogelijk vast te leggen. Vaak ben je de eerste keer op een schip zo overdonderd dat je veel details over het hoofd ziet. Zeker als je enthousiast bent. Foto’s zijn een prima manier om thuis nog eens uit te pluizen hoe bepaalde zaken aan boord geregeld zijn. 

Beter kijken

Oké, op het eerste gezicht is dit wel een boot die je wilt kopen. Nu ga je nog een keer het hele schip door. Van voor tot achter. Kijk naar de inrichting, het houtwerk en de kussens. Maar kijk ook hoe de elektra aan boord geregeld is. Maak hier foto’s van. Test een paar lichtknopjes en andere elektrische apparaten. Breng een bezoek aan het toilet. Vraag of de motor even mag draaien en luister of je gekke geluiden hoort. Vaak heeft de motor al even gedraaid, dus geeft het een vertekend beeld.

Knap je alsnog af, zeg het eerlijk en sluit de sessie af. “Wij hebben genoeg gezien.” Overleg nog even in de auto of jij en je partner op één lijn zitten, bel de verkoper met het bericht dat het schip toch niet is wat jullie zoeken en wens hem succes met de verkoop. Ben je wel enthousiast? Maak dan een afspraak voor een proefvaart. Dat kan direct na de bezichtiging en als jij en je partner elkaar goed aanvoelen, kan het ook direct aan boord met de verkoper.

Neem iemand mee

We komen nu in een volgende fase van het kooptraject. Als kopers zijn jullie enthousiast. Maar dat maakt je ook minder kritisch. Neem dus voor de proefvaart een bekende of een familielid mee en vertel hem waarom hij of zij mee is. Ervaar het schip, voel hoe het reageert op het roer en op de motor. Bij een zeilschip is de conditie van de zeilen natuurlijk van belang. Maak ook nu weer foto’s. 

Schakel een expert in

Zijn jullie na de proefvaart nog steeds enthousiast over het kopen van deze boot? Dan is het tijd voor een aankoopkeuring. Er zijn in Nederland 12 gecertificeerde scheepsexpertise bureaus. De keuring kost een paar honderd euro, vaak is er een meterprijs. De boot moet uit het water, zodat de expert huiddiktemetingen kan doen en kan controleren op osmose. Er wordt een flinke lijst met keuringspunten afgewerkt en alle systemen komen aan de beurt. Ook checkt de expert juridische zaken rond de koop. Bij wie ligt het eigendom van het vaartuig, zijn er hypotheken of panden op het schip, is er een kadaster inschrijving en een btw-verklaring? Allemaal zaken waar een onervaren koper misschien niet zo snel aan zou denken.

Je gaat de boot kopen!

Is het keuringsrapport binnen, dan is het tijd om een bod te doen. Vaak biedt het keuringsrapport wel een paar aanknopingspunten om de prijs enigszins te drukken. Kom met een reëel bod van maximaal zo’n 20% onder de vraagprijs. De verkoper zal een tegenbod doen of bij zijn prijs willen blijven. Speel het spel open en vriendelijk. Pas op dat een onderhandeling niet stukloopt op een kapot onderdeel van nog geen honderd euro bij een deal van tienduizenden euro’s. Een koopcontract is te downloaden, bijvoorbeeld bij de HISWA. En dan is het tijd om te gaan genieten van een nieuw schip! 

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht