Informatie voor de watersporter

Heegemer Dekdweilers vieren 15-jarig bestaan met vaartocht op Friese praam langs de Elf Steden

PERSBERICHT
dekdweilersHeeg – In 2014 viert dweilorkest de Heegemer Dekdweilers het 15-jarig bestaan. Om deze mijlpaal te vieren zullen de Heegemer Dekweilers in het Pinksterweekend de Elfstedentocht gaan ‘Dweilen’ aan boord van een echte Friese praam. Bijzonder aan deze Elfstedentocht is dat het Dweilorkest in alle elf steden zal gaan spelen.
Tijdens het dweilen van de Elfstedentocht zullen de Dekdweilers met hun dweilmuziek een bijdrage leveren aan de feestvreugde bij de Step- én Fietselfstedentocht. Een uniek evenement in het toch al feestelijke Pinksterweekend!
De Heegemer Dekdweilers, een jong en enthousiast dweilorkest uit Heeg, is na de oprichting in 1999 begonnen met 6 enthousiaste muzikanten. Inmiddels zijn de Dekdweilers met 17 leden uitgegroeid tot een volwaardig dweilorkest. Ze treden gemiddeld zo’n 35 keer per jaar op in Friesland maar ook in de rest van Nederland. Zo wordt er jaarlijks opgetreden in het Abe Lenstra Stadion bij wedstrijden van sc Heerenveen, in Thialf bij de schaatswedstrijden, tijdens de Sneekweek, op Septemberpop, bij de Step- en Fietselfstedentocht en tijdens carnaval in Tilburg en Breda.
Het woord ‘dweil’ in dweilorkesten komt van de term ‘dweilen’. Dit betekent zoiets als ‘doelloos, dan wel dronken, op straat rondzwerven’. Het komt dus niet van het spelen in de ‘dweilpauze’ bij het schaatsen. Bij de oprichting, 15 jaar geleden, is gekozen voor de naam ‘Dekdweilers’: dweil muziek ten gehore brengen op het dek van een boot. Logisch gezien het geboortedorp van de band: Heeg, een echt watersportdorp in het hart van Friesland. Om de Elfstedentocht te varen met een praam was dan ook een voor de hand liggende keus.
Zaterdagochtend 7 juni zal ‘sterke man’ Wout Zijlstra, die zelf de Elfstedentocht op de schaats twee keer voltooide, in alle vroegte het startsein geven in Bolsward. Hij zal dit doen door de praam, met daarop de Heegemer Dekdweilers, de eerste meters vooruit te trekken als officiële start om de Elfstedentocht te dweilen. Vervolgens wordt op zaterdag opgetreden in Harlingen, Franeker en Dokkum.
Na een overnachting in Dokkum zal zondagochtend in alle vroegte gespeeld worden in Bartlehiem om de steppers daar te verwelkomen en vooruit te blazen richting Leeuwarden. Daarna staan optredens gepland in Leeuwarden, Sneek, IJlst, thuisbasis Heeg, Sloten en Balk. In Balk zal de tweede nacht worden doorgebracht. Maandag volgen dan optredens in Stavoren, Hindeloopen en Workum. Aan het eind van de middag komen de Dekdweilers samen met de deelnemers van de Fietselfstedentocht aan in Bolsward.
Het ‘Dweilen’ van de Elfstedentocht gaat een uniek evenement worden. Nog nooit eerder heeft een dweilorkest de 11-stedenroute per praam afgelegd en daarbij in alle elf steden een optreden verzorgd!
Meer informatie www.dekdweilers.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht