Informatie voor de watersporter

Heijsman bouwt in Stavoren de enige Nederlandse nieuwbouw garnalenkotter zo onderhoudsvriendelijk mogelijk

PERSBERICHT
heijsmanSTAVOREN – De kiel komt net bij de snijder vandaan en moet nog gelegd worden. Maar de stuurhut, masten, gieken en sierpijp van de nieuwe WR 40 zijn al klaar of liggen bij het straalbedrijf.
De Wieringer garnalenkotter/twinrigger is de eerste nieuwbouw garnalenkotter voor Heijsman Scheepsbouw & Reparatie. Buiten staat de nieuwe aluminium sierpijp. Binnen in de loods van Heijsman, gevestigd op de kop van de Spoorhaven in Stavoren, ligt het complete snijpakket van de nieuwe WR 40.
Het stuurhuis is inmiddels als klaar. Voortgeborduurd op de voormalige WR 40 wordt alles zoveel mogelijk gelijkvloers. De Friese werf heeft met name ervaring in de jachtbouw, maar draait de hand ook niet om voor reparaties en verlenging van schepen, zo heeft de werf o.a de garnalenkotter, de ST20 en de IJsselmeerkotter, de ST21 verlengd.
Omdat de romptekeningen enige vertraging opliepen, is Heijsman begonnen met de portaalmast, achtermast en luikhoofden. Zo kon er wel doorgepakt worden. De WR 40 wordt dus eigenlijk andersom gebouwd. Nu het bouwpakket binnen is, kan het snel gaan. Het casco kan compleet binnen worden afgebouwd, inclusief machinekamer en lier. Na de tewaterlating gaat het ruim 10 ton zware stuurhuis erop. Totaal weegt de WR 40 straks 105 ton, waarvan 70 ton staal.
De garnalenkotter wordt zo onderhoudsvriendelijk mogelijk. Dat begint al bij het casco. Alle raam- en deurkozijnen worden van rvs, net als alle draaiende delen. Dat geldt natuurlijk ook voor de ankerkluis en kettingbak. In het stuurhuis valt tussen de brug en de accommodatieruimte het schot op. Er moet conform de eisen van Scheepvaartinspectie een deur tussen, zodat de ruimte waar gekookt en de ruimte waar het schip bediend wordt, gescheiden zijn. Dat is met het oog op veiligheid.
Naar verwachting wordt de garnalenkotter in de herfst van 2013 compleet opgeleverd.
Meer informatie www.heijsman.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht