Hendrik Willem van Loon Hardzeildag 2015 op 18 juli in Veere wordt weer het 'zeilfeest der Arnemuider visschers'

PERSBERICHT
Veere – Dit jaar anders dan anders, want 1928 herleeft in Veere! Voor het eerst sinds 1928, wordt deze Hardzeildag, waartoe Hendrik Willem van Loon met zijn vriend Frits Philips het initiatief nam, in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. “Om weer eens wat leven in dien garnalenketel te brengen” voor de Arnemuider visschers, zoals Van Loon dat plagt uit te drukken. Om uit de algemene neerslachtigheid van het bestaan te ontsnappen van die tijd.

hoogaars_vanloondag

Als eerbetoon voor Van Loon, maar ook omdat de Stichting Behoud Hoogaars dit jaar 25 jaar bestaat. Van Loon zelf, Philips, maar ook burgemeester Buijs Ballot zijn er weer “persoonlijk” bij. Het visschersvolk draagt kleding uit die tijd en er zijn prijzen te verdelen, zoals de 40 zilveren riksen, de pollepel en een kruik jenever voor elke schipper. Het Comité arriveert om 9.00 uur in een Chevrolet uit dat bouwjaar, wordt begeleid door orkest Humoreske en er is zang, gevolgd door kanongebulder. Maar bovenal zo’n veertig historische platbodems en old gaffers die voor de Campveerse Toren bijna met de hand kunnen worden aangeraakt, als zij in vliegende vaart onder zeil de rede van Veere passeren en elkaar de loef afsteken. Net als in 1928.
Wanneer:
zaterdag 18 juli 2015 tussen 9.00 uur en 18.00 uur.
Historische Zeilwedstrijd
circa 40 hoogaarzen, hengsten, andere rond- en platbodems en old gaffers gaan met elkaar op het Veerse Meer de strijd aan in de stijl van de twintiger jaren. Ook in de kleding die bij deze tijd past.
Waar
Pal voor de Campveerse Toren in Veere en op de promenade is voor alle liefhebbers uit binnen en buitenland, voor inwoners en toeristen, dit levend historisch panorama te aanschouwen. Of vanaf het water op één van de rondvaartboten.
Amusement
• Er is een kleine maritieme markt, er zijn kinderspelletjes en er is visch te koop.
• De Wasschapelse Heiploeg heit er met gezang lustig op los.
• Orkest Humoreske brengt twintiger jarenmuziek ten gehore op de wal en op het water voor de wal en in het wedstrijdveld aan boord van de historische sleepboot Teunis.
Meer informatie www.hoogaars.nl