Informatie voor de watersporter

Henk de Velde vertrekt juli 2013 met stalen motorzeiler naar het noordelijk pakijs, maar wil daar niet overwinteren

Amsterdam – Henk de Velde heeft op de HISWA te water zijn plannen voor een nieuwe zeilreis aangekondigd. Vorig jaar kwam hij terug van een reis waarvan hij oorspronkelijk niet terug zou keren. Familiebanden deden hem terugkomen. Terugkomen is niet hetzelfde als blijven. Hij heeft een nieuwe reis gepland. Het wordt weer een reis naar het ijs en hij is in onderhandeling voor een nieuw jacht. Het wordt een stalen motorzeiler van ongeveer 12 meter.
De Velde is de meest noordelijke solozeiler ter wereld. Met de Campina kwam hij in 2001 op 81.25 graden NB, zo’n 100 km ten noorden van Spitsbergen. Deze keer wil hij verder. De kans dat dit lukt heeft minder te maken met de klimaatverandering maar meer met de verdeling van het ijs in de Arctic en de windrichting. Het plan is te vertrekken in juli volgend jaar. De meest noordelijke positie denk hij te bereiken eind augustus. De bedoeling is niet om vast te vriezen en te overwinteren. Dus voor de vorst invalt probeert hij aan het pakijs ontsnapt te zijn. De Velde heeft connecties met een TV-organisatie om de rand van het pakijs te filmen. Hiervoor geeft hij dan 2 cameramensen de mogelijkheid mee te varen.
Het plan voor zijn nieuwe reis is mogelijk gemaakt dankzij de recente verkoop van zijn trimaran Juniper. Zo blijkt dat in deze onvoorspelbare crisistijd dadendrang tot iets positiefs kan leiden. Door af te wachten gebeurt er niets, zegt de zeezeiler. Hij heeft zijn schip deze zomer een goede werfbeurt gegeven, na de 50.000 mijlen die hij er mee rond de wereld is gezeild. Ik moest er rekening mee houden dat de boot aan een Amerikaan verkocht zou worden en dan moet een schip goed zeewaardig zijn voor de overtocht.
De week voor de HISWA te water meldde zich de Zweed Tommy Petersson. De Velde en Petersson kwamen afgelopen vrijdag tot een koop overeenkomst door bemiddeling van White Whale Yachtbrokers in Willemstad. De Velde rekent er op dat hij de trimaran over een paar weken naar de nieuwe eigenaar in Zweden zal zeilen.
Lezingen Henk de Velde op HISWA te water
Nog tot en met zondag 9 september vertelt Henk de Velde aan de hand van zijn nieuwste film het boeiende verhaal over zijn laatste zeilreis ‘The Never Ending Voyage, Paradise Found, Paradise Lost’. Zijn lezingen zijn dagelijks van 13.00 tot 14.00 uur in het WaterTheater op de HISWA te water 2012.
Meer informatie www.hiswatewater.nl en www.henkdevelde.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht