123 stickers

Het DutchSail-design ligt al klaar, alleen het geld voor de komende America’s Cup ontbreekt nog

Scheveningen – De week van de waarheid voor DutchSail, dat in 2021 wil meedoen aan de America’s Cup. Nederland ziet zichzelf als kanshebber. Maar dan moet deelname wél financieel haalbaar zijn. De teambasis van DutchSail in de jachthaven van Scheveningen stelt nog niet veel voor. Bij de voordeur hangt nog geen naambordje. Pas bij binnenkomst op de derde verdieping een poster van de America’s Cup. In een verder kale en open ruimte staan hier en daar wat tafels en stoelen, twee laptops en een printer.

Want ook al is de allereerste Nederlandse inschrijving voor het evenement eind december geaccepteerd, deelname is nog niet zeker. De knoop wordt uiterlijk komende maandag doorgehakt. Dan is duidelijk of het financieel haalbaar is.

Een campagne voor de America’s Cup loopt in de tientallen miljoenen euro’s. Tienpont noemt geen cijfers. Wel dat er „een bedrag ter grootte van een Volvo Ocean Race” nodig is om de komende twee jaar de staf te betalen, en dat dit ruim een derde van het budget beslaat. Het budget van de Chinese boot Dongfeng, dat de laatste editie van de oceaanrace won, bedroeg 21 miljoen euro.

En wat als het laatste beetje startkapitaal deze week niet wordt behaald? Is alle moeite dan voor niets geweest? Tienpont: „Dit moet gewoon gaan lukken. En zo niet, dan zijn we er in elk geval ruim op tijd bij voor de volgende America’s Cup.” (NRC)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X