Informatie voor de watersporter

Het eigen ‘foil control system’ van Oracle Team USA heeft wel degelijk geholpen, maar voldeed toch aan de regels

San Francisco – Veel toeschouwers – en vooral die uit Nieuw Zeeland – vroegen zich afgelopen zomer af of Oracle Team USA misschien niet een geheim (en illegaal) draagvleugel controlesysteem in hun AC72 catamaran had verborgen. Waarmee ze de America’s Cup met succes hebben kunnen verdedigen. Het systeem was er, maar de goedkeuring voor het gebruik ervan ook.

Oracle Team USA (OTUSA) heeft nu de tekeningen en foto’s van hun ‘geheime’ foiling controle systeem vrijgegeven. Het blijkt te gaan om een eenvoudige ‘mechanische feedback’, die werd gebruikt om nauwkeurige controle over de voor-achterwaartse stand van de draagvleugels te krijgen.

OTUSA zorgde ervoor dat het nieuwe systeem geheel volgens de AC72 klasse regels werd uitgevoerd en bekend gemaakt. Zij plaatsten een ‘Public Inquiry’ aan het Meetcomité en kregen op 8 augustus 2013 – slechts een maand voor de wedstrijden om de America’s Cup wedstrijd – goedkeuring. Team Nieuw-Zeeland protesteerde tegen het Oracle systeem, maar het meetcomite en de internationale Jury oordeelden dat het Nieuw-Zeelandse protest te laat was ingediend. Ook als het wel op tijd zou zijn ontvangen, had het waarschijnlijk geen schijn van kans gehad. (De Telegraaf Vaarkrant, Cupexperience.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht