Informatie voor de watersporter

“Het is alleen maar goed voor de ‘Koningssloep’, dat hij weer gebruikt gaat worden…”

Amsterdam – Het kan straks weer: het water op met de Koningssloep. Ruim een halve eeuw nadat de ‘Gouden Koets te water’ voor het laatst werd gebruikt en dik dertig jaar nadat hij in de collectie van het Scheepvaartmuseum werd opgenomen, is de Koningssloep nu weer helemaal vaarklaar.

Het was een uitzonderlijke restauratie, meent Elisabeth Spits, die meewerkte aan het project en een boek over de roeiboot. Het is immers uitzonderlijk dat een museumstuk weer gewoon gebruikt gaat worden. “Dat komt niet vaak voor: de ene keer pak je iets met handschoenen aan en de andere keer gebruik je het gewoon. Het kan een moeilijke balans zijn.”

Toch is het voor de Koningssloep alleen maar goed, denkt Spits. “Schepen zijn juist gebaat bij het gebruik ervan. Het staat lijnrecht tegenover andere museale objecten: je mag niet aan die globe zitten, je mag dat servies niet gebruiken. Maar als je met een boot blijft varen, dan moet je er goed voor zorgen: het moet er netjes uitzien, niet lekken, rot hout moet eruit. Het is dan geen dood ding aan de steiger.” (NOS)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht