Het moet veiliger op het Amsterdam-Rijnkanaal, de snelweg van de beroepsvaart

PROVINCIE UTRECHT – Het vervoer over het Amsterdam-Rijnkanaal groeit. De afgelopen tien jaar is de hoeveelheid vracht gestegen van zo’n zeventig miljoen ton naar bijna tachtig miljoen. Het aantal binnenvaartschepen neemt niet toe, maar wel de grootte. Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat. Grote zorg voor veel mensen is de veiligheid op het Amsterdam-Rijnkanaal ook al lijkt het aantal aanvaringen daar stabiel te blijven.

Landelijk is het aantal aanvaringen de afgelopen jaren wel toegenomen, vooral op de rivieren. Door de droge zomer was het waterpeil laag, waardoor de schepen vaker de grond raakten en er dus ook meer aanvaringen waren. Theo de Lange van Rijkswaterstaat: “Daarnaast is er een behoorlijke toename van de recreatievaart op het water en dat merken we hier op het Amsterdam-Rijnkanaal zeker”.

Pleziervaart
Schipper Van der Meer heeft zelf nog nooit een aanvaring meegemaakt. Hij vindt dat veel schippers van de pleziervaart onervaren zijn en de regels niet goed kennen. Eigenlijk horen ze niet thuis op de snelweg van de beroepsvaart. Van der Meer: “Dan denk ik hier achter heb je de Vecht, dat is heel erg mooi, ga lekker daarheen. Je bent tenslotte op vakantie, je vaart voor je plezier. Ze zouden wat mij betreft ook wel wat meer mogen handhaven op de pleziervaart die gebruik maakt van de drukke vaarwegen zoals het Amsterdam-Rijnkanaal.”

Rijkswaterstaat adviseert ook de recreatievaart om vooral alternatieve routes te kiezen, zoals de Vecht of het Merwedekanaal. Maar verbieden kan niet, want je kan ook een motor niet verbieden de autosnelweg op te gaan. (RTVUtrecht)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X