Informatie voor de watersporter

Het seizoen van het boten hijsen en voorbereiden op de winter is weer in volle gang

Hank, Drimmelen – Na een seizoen varen worden veel boten naar de winterstalling gebracht. Ook in Hank en Drimmelen zochten veel boten dit weekend een warmer en droger oord.

In alle vroegte rijdt Frans Peeters met zijn tractor door de haven van Hank. Niet om het land te bewerken, maar om de grote takelinstallatie aan te drijven die hij achter zijn tractor heeft bevestigd. Vandaag gaat de roeiboot van Ad van de Sande naar de winterstalling.

Twee grote spanbanden worden onder de boot bevestigd, waarna hij omhoog getakeld wordt. Peeters: “Deze boot is relatief klein, dus daarom gebruiken we daar de kleine takel voor. Die kan zo’n 10 ton dragen. Ik heb ook nog een grote takel, die kan 25 ton aan.”

Peeters begon 42 jaar geleden met het takelen van boten, toen een grote hoeveelheid boten van de oude haven in het centrum van Hank naar de nieuwe gebracht moesten worden. “Dat ging toen nog met een aanhangwagentje,” licht Peeters toe.

Het takelen gaat in Hank het hele jaar door, in tegenstelling tot sommige andere havens in de regio. In de loods kan vervolgens het onderhoud gedaan worden.

Peeters ziet een lichte afname in het aantal gestalde boten: “De winters worden minder streng, dus kiezen sommigen ervoor om de boot in het water te laten. Hier in Hank betaal je evenveel voor in het water of op de kant liggen, daar ligt het niet aan.” Ook boten uit de wijde omtrek komen voor de stalling naar Hank. De haven kan boten aan tot twaalf meter lengte. (BN/deStem)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht