Informatie voor de watersporter

Het verhaal van de één centimeter te smalle Sharpie 19

Hilversum – Winter 2009 kocht Ron Groenhart met een zeilmaatje een tweepersoonszeilboot van het type Sharpie. Zij hadden grootse plannen, en wilden ermee aan wedstrijden gaan deelnemen. Groenhart’s verhaal.

Een Sharpie is een houten zes meter lang en slechts 1.42 meter breed klassieke open zeilboot met gaffelzeil en genua. De Sharpie was uitverkoren tot Olympische boot bij de Olympische spelen van 1956 in Melbourne. De Nederlandse gebroeders Kraan waren oppermachtig in die tijd. De gebroeders Kraan waren palingvissers uit de buurt van Leimuiden die na werktijd in overal nog een uurtje gingen zeilen. Nederland besloot echter uit protest tegen de Russische inval in Hongarije om van deelname af te zien waardoor een ‘zekere’ gouden medaille verloren ging.

Ik heb vele Sharpies gezien, de meesten waren half verrot of zwaar gerestaureerd en daardoor voor mij onbetaalbaar. Totdat ik een tip kreeg: de familie van Veen uit Hilversum heeft een Sharpie te koop, die is klokgaaf. (DichtbijNederlandse 12m Sharpie)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht