windverwachting

Het verslag van de vier verschillende maritieme activiteiten van de 'Strontweek 2017'

PERSBERICHT
Workum – Afgelopen week vond in Workum en langs de routes van de verschillende evenementen de Strontweek plaats. Een week met vier verschillende maritieme activiteiten. Het doel: de vaardigheden behouden die nodig zijn voor zeilende beroepsvaart.

foto Femke Berga / Strontweek

Oprotbuffet
Dit jaar was er op zondagavond een gezamenlijke start: ‘het Oprotbuffet’. Qua sfeer een soort Oktoberfest waarbij deelnemers van de verschillende evenementen, de Strontrace, het Beurtveer, de Visserijdagen en het Liereliet, en aanmoedigend publiek (iedereen was welkom!) over elkaar heen tuimelden om bij de stamppot te belanden. Heerlijk gestampt door Stadscafé de Smidte met groentes van een paar honderd meter verderop, van It Griene Strân. Gesneden met hulp van de Streekboer. De worst was van lokale ambachtelijke slagerij Blom en de gestampte pot kon naar binnen worden gespoeld met een zeilend aangebracht Us Heit biertje. Als toetje muziek van Plunder en gastmuzikanten. De feestelijke opening was een initiatief van het Zeilvaartcollege, het overkoepelend orgaan van de Strontweek.
In de dagen daaraan voorafgaand had Liereliet er een al een compleet muzikaal maritiem programma opzitten, met onder andere de Amerikaanse Lynn Noel, Nanne en Ankie uit Friesland, en de Britse groep the Keelers. Ook it Klomkesilen voor kinderen op zaterdagmiddag zat weer boordevol creativiteit.
Start
Op maandag scheen de zon bij de start en het waaide flink. Anders dan altijd bleef, ondanks de kreet ‘En nou oprotten!’ van Reid de Jong, de helft van de vissersvloot (29 schepen in totaal) in de havenkom liggen. De wind was te sterk, en het jaagpad aan lager wal, de kleinere schepen vertrokken daarom later pas. Deze konden nu wel voor het eerst de start meemaken van de Strontrace en het Beurtveer.
Strontfiets
Het Beurtveer had 16 deelnemers, de lichte Strontrace 6 en de zware Strontrace dit jaar helaas maar 1. Ook was er de ‘strontfiets’: Ellert ‘de Bullit’. Hij daagde schipper Bas Krom van de Verwisseling uit om hetzelfde traject fietsend te doen, maar dan sneller. De Strontrace vaart een symbolische lading mest van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug. Het Beurtveer doet allerlei verplichte ‘passagiershavens’ aan rondom het IJsselmeer. En de Visserij vangt zoveel mogelijk vis. Alle wedstrijden zijn onder zeil, motorgebruik betekent strafpunten.
Verhalen van onderweg
Maandagavond en nacht kwamen op wedstrijdschip de Oude Piet de telefoontjes binnen van Beurtschepen. Het bleek dat er veel verschillende routes gekozen waren. Schippers mogen hun route namelijk zelf bepalen. Zij bellen wanneer ze een verplichte haven aan hebben gedaan. Ook kon de Strontrace en het Beurtveer worden gevolgd via Track en Trace. Bij het Beurtveer bleef het lang spannend, bij de lichte Stront had de Verwisseling al gauw een grote voorsprong genomen op zijn tegenstanders. De Willem Jacob in de Zware Klasse moest het vooral tegen zichzelf opnemen.
Gedurende de wedstrijd werden bijzondere gebeurtenissen en de binnenkomst van schepen met hart en ziel bijgehouden op de website, vanuit het wedstrijdschip de Oude Piet. Deze verhalen zijn voor iedereen nog terug te lezen en zeker de moeite waard.
Uitbreiding zeilende vracht
Qua zeilende vracht probeert de organisatie waar dat kan uit te breiden. De Strontrace had dit jaar een extra onderdeel. Zij hadden een tussenstop in Oude Wetering, waar ze potten augurken moesten ophalen, om mee terug te nemen naar Workum. Het Beurtveer nam kruiden mee van Durgerdam naar Workum, welke later door skûtsje Aebelina naar de Weduwe Joustra fabriek in Sneek werden gezeild. Eerder had dit skûtsje, gebouwd door Workumer scheepstimmerman Johan Prins bij het skûtsjemuseum in Earnewald, al het bier van de Us Heit Brouwerij uit Bolsward naar Workum vervoerd. Dit bier ging naar het Oprotbuffet, maar ook alle eerst binnenkomende schepen ontvingen een krat ‘naar binnen gezeild’ bier als welkomstkado in de haven.
Winnaars
Als eerste kwam inderdaad de Strontfiets binnen op dinsdag 24 oktober. Om 21.30, hij had 33 uur over zijn reis gedaan, een reis van 400 kilometer met 200 kilo bepakking. Zonder slaap, want op het moment dat hij wilde slapen moest hij naar de fietsenmaker om spaken te vervangen. Op woensdagochtend 25 oktober 02.43 was het de Overwinning die als eerste finishte bij het Beurtveer. Ook na alle herberekeningen bleek dit schip de winnaar van de Breilepel te zijn. De bemanning had de wedstrijd gevaren in 25 uur en 51 minuten. Om 05.13 klonk de scheepstoeter van de Oude Piet voor de binnenkomst van de Verwisseling. Wederom de winnaar van de Breilepel van de lichte Strontrace. De Willem Jacob kwam als eerste, maar ook als laatste binnen in de zware klasse: na 74 uur en 11 minuten. De laatsten zullen de eersten zijn, zoals ook heel toepasselijk op de truien van de bemanning van het schip stond.
Visserij
Op woensdagmiddag 25 oktober kwamen de schepen van de Visserij de havenkom binnen om voor de eerste keer hun vangst te laten veilen door veilmeester Doede Bleeker. Dit deden zij op de Merk in Workum. De visserij kent geen track en trace, dus waar de visserschepen zijn en wat ze vangen blijft een verrassing. Op woensdagmiddag bleken de vangsten wisselend, schepen die naar de overkant van het IJsselmeer waren gevaren hadden meer gevangen dan schepen die in de buurt waren gebleven. Er waren flinke hoeveelheden bot en rode baars, maar ook snoekbaars en blei. Dit jaar weinig wolhandkrab. De wedstrijd is verdeeld in twee klassementen: nettenvissers (24) en kuilschepen (5). Na de tweede binnenkomst op zaterdagochtend 28 oktober, waarbij de vis bij de leugenbank naast de havenkom wordt geveild, bleek uiteindelijk de HL53 van Jan de Vries de winnaar van de nettenvissers. Vreemd genoeg had dit schip de eerste helft niets aangebracht, maar door veel bijvangst in de tweede helft van de week werden zij toch de winnaar van de Breilepel. De LE44 van Obbe Deelstra werd de winnaar bij de kuilschepen. Noemenswaardig zijn nog de jonge deelnemers aan de Visserijdagen, met onder andere de jol ST79 met een schipper van 15 jaar (Jordy Osinga) en de zalmschouw HD52 met een 16 jarige schipster (Lisanne Postma). Bijzondere vangsten waren een paar snoeken, een aantal kleinere graskarpers en een goudkarper van 9 pond. De goudkarper zwemt na weging weer rond in het IJsselmeer.
2018
Het zit er nu weer op, de havenkom is leeg. We zullen ons snel weer gaan voorbereiden op 2018, met hopelijk veel nieuwe deelnemers. Omdat Leeuwarden-Fryslân volgend jaar Culturele Hoofstad van Europa is, wordt er door de organisatie aan speciale elementen gewerkt. Zo zal voor de bloembollen van de Strontrace een bijzondere nieuwe bestemming worden gekozen. Houdt de website strontweek.nl in de gaten voor meer informatie.
Meer informatie www.strontweek.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X