123 stickers

Het verzekeren van een boot voor een oceaanoversteek blijft ingewikkeld of zeer kostbaar

AMSTERDAM – Voor mensen die solo over zee willen varen, ligt de uitdaging niet alleen in het overwinnen van de grillen van de zee. Het verzekeren van de boot voor een solo zeiltocht is namelijk geen simpel administratief klusje. Of zoals een zeiler het verwoordt: “De zee is een makkie vergeleken met de wirwar aan regels.”

De Vaarkrant belde een aantal verzekeraars. Bij ANWB moesten we vier keuzes in het computermenu maken voor we een levende persoon aan de lijn kregen. De dame in kwestie was bereid om te informeren naar solo werelddekking. Een minuut later kwam het verlossende antwoord: “Onmogelijk”. Over het waarom van deze afwijzing kon de vriendelijke mevrouw geen antwoord geven. “We doen dat gewoon niet, misschien bij Delta Lloyd?” Het telefoongesprek met Delta Lloyd was nog korter. De correcte medewerker gaf direct aan dat een solo oceaanreis verzekeren bij hen niet mogelijk is. Een Duits bedrijf kent wel een solo werelddekking, maar vroeg een premie van vele duizenden euro’s per jaar.

Jacco Kuiper van Kuiper Verzekeringen in Heerenveen beaamt dat het lastig is om een lange solo zeiltocht te verzekeren. “Onmogelijk is het zeker niet, maar dan is het maatwerk. Want een standaard verzekeringscomputer zegt Nee. Als iemand vandaag een zeiljachtje koopt en morgen de oceaan op wil, is dat onverantwoord. Maar als een ervaren zeiler met een goede boot uitstekend is voorbereid, durf ik het als tussenpersoon wel aan verzekeraars voor te leggen. Geen garantie dat het lukt, maar in zo’n geval kan ik onderbouwen dat het risico te overzien is.” (De Telegraaf Vaarkrant)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X