Informatie voor de watersporter

Het wordt luxer op het water, maar ‘de instroom van jongeren blijft wat achter’

WEST-BRABANT – Watersportliefhebbers zijn volop in de weer om de boot vaarklaar te maken. Een drukte van belang in de West-Brabantse jachthavens. Langzaam zakt het grote rood-witte Italiaanse motorjacht naar beneden. Een tikje spannend moment voor de eigenaar van deze vijftien meter lange Sessa 46 die de tewaterlating dan ook met zijn mobieltje filmt. ,,Het is de vijfde keer, maar het is toch altijd mooi om te zien”, zegt Jos Vermeylen, ,,omdat varen je passie is en het seizoen weer begint”.

Hij woont in Leuven, maar zijn schip ligt in Hellevoetsluis. In de winter stalt de 59-jarige Belg zijn jacht in Dintelmond waar ze ook voor het onderhoud zorgen. Want zelf anti-foulingen en poetsen, neuh, dat ziet Vermeylen niet zitten. Dat past een beetje in de trend die jachthavens en makelaars signaleren: varen wordt luxer. ,,Mensen willen hetzelfde comfort als thuis, met verwarming, een fatsoenlijk bed en een goede douche”, zegt Taco van der Reijden van White Whale, Yacht Broker te Willemstad. ,,Wij hebben ongeveer 350 motorboten en zeiljachten in portefeuille, veelal tussen de 10 en 12 meter. Die afmeting viel twintig jaar geleden in de categorie ‘groot’, nu is dat bij ons ongeveer de gemiddelde lengte van jachten.”

Crisis voorbij
Dat boten ‘groeien’, ziet ook Jorien Groenenboom van Jachtcentrum Dintelmond in Heijningen ,,Wij hebben de indeling van de haven afgelopen winter opnieuw aangepast: het aantal boxen voor grote schepen uitgebreid, ten koste van kleinere.” (BN/deStem)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht