windverwachting

Historische marine-sloep maakt even historische tocht naar de Biesbosch

NUMANSDORP – Onlangs meerde de historische ‘Capiteyns-Chaloupe’ van Museum De Delft aan bij Fort Buitensluis. Aan boord bevonden zich leden van Equipage De Delft, die de Nederlandse Marine van 200 jaar geleden uitbeelden.

Dit jaar 200 jaar geleden, in het voorjaar en de vroege zomer van 1815, was de Nederlandse (Koninklijke) Marine volop actief in de Biesbosch en op de grote stromen: het Hollandsch Diep, het Haringvliet, het Volkerak en de Schelde tot Antwerpen op de ‘Linie van Defensie te Water’.

Dit feit was voor Vereniging ‘Equipage De Delft’ aanleiding om met de historische CapiteynsChaloupe van Museum De Delft uit Rotterdam-Delfshaven opnieuw een zesdaagse zeilexpeditie te ondernemen, zoals 200 jaar geleden, vanuit de voormalige marinehaven Hellevoetsluis naar de Biesbosch.
Vanuit Hellevoetsluis zeilde het gezelschap – gekleed in historische Marine-uniformen – in de 18e eeuwse Marinesloep in acht uur naar de Biesbosch, langs de verdedigingswerken van toen, zoals Fort Buitensluis te Numansdorp, waar werd meegewerkt aan een promotiefilmpje voor het fort gelegen aan het Hollandsch Diep. (Dichtbij, dedelft.nl, www.equipage-dedelft.nl)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X