Historische stevenaak ‘Helena’ als enig zeilschip met Rijn-patent op weg naar Basel

PERSBERICHT
Rotterdam – Op uitnodiging van de Schweizerischen Rheinhäfen vaart het oudste zeilende binnenvaartschip van Nederland, de stevenaak ‘Helena’ uit 1875, de Rijn op tot het hoogst bevaarbare punt: Basel. Het schip zal zijn opwachting maken tijdens het Hafenfest in Basel.
Bijzonder: zeilend op de Rijn
De ‘Helena’ is internationaal het enige zeilschip met een patent voor de Rijn en wordt beheerd door de stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’. Het schip is erkend als monument.
Oud versus nieuw
Langszij het 110 meter lange binnenvaartschip ‘Dina’ zal de ‘Helena’ het eerste stuk afleggen van deze bijzondere reis. Vanwege de sterke stroming op de Rijn wordt het schip gesleept tot aan de sluizen bij Iffezheim, waarna zij op eigen kracht naar Basel zal varen.
Over de ‘Helena’
De twee-mast stevenaak ‘Helena’ is in 1875 speciaal gebouwd voor de vaart op de Rijn en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. Het schip is sierlijk gelijnd met een hoog gewelfd achterschip. De uitgebreide restauratie werd in 2003 voltooid en sindsdien vaart het schip dagtochten in de wateren rond Rotterdam. Tijdens uw verblijf aan boord ervaart u het rivierzeilen als in de glorietijd van de zeilende Rijnvaart.
Meer informatie www.rivierzeilen.nl

1 Bericht

  • Ad Bierbooms

    6 jaren geleden / 24 maart 2017 om 12:38 uur

    Ik beschik over een Rijnschipperspatent (nr. 3683) uit 1920 van mijn Opa. Vaargebied Mannheim tot in zee. En het betreft een zeilschip.
    Ik kan het hem helaas niet meer vragen, maar was het in die tijd mogelijk om met een zeilschip vanuit Rotterdam tot in Mannheim te komen? Ik kan me dat niet voorstellen, om zonder motor tegen de stroom in de varen. En eigenlijk ook niet om met de stroom mee te gaan. Hoe wil je een haven in komen…
    groet Ad Bierbooms

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X