HISWA vereniging meldt start maaien waterplanten IJmeer en Markermeer

PERSBERICHT
Amsterdam – Goed nieuws voor watersporters die varen op het IJmeer en het Markermeer. Het maaien van waterplanten – die voor veel overlast zorgen – is begonnen. Hierdoor kunnen watersporters in ieder geval de rest van het vaarseizoen weer veilig en gemakkelijk het water op en blijven watersportbedrijven in het unieke watersportgebied toegankelijk.
Sinds jaren wordt het IJsselmeergebied geteisterd door overmatige groei van waterplanten. Watersporters ondervinden grote hinder van de planten bij het zwemmen en varen. Zo kunnen lange waterplanten, zoals fonteinkruid, in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen. Maaien tijdens het seizoen is de remedie om op de korte termijn de overlast tegen te gaan en het vaargebied goed bereikbaar te houden.
“Voor nu is het van belang dat bootbezitters kunnen varen”, zeg Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging. “Met het maaien gaat dat lukken. Er wordt aanzienlijk meer gemaaid dan voorgaande jaren. Ook van provincie Flevoland verwachten wij binnenkort nog een bijdrage. Verder is er een nieuwe app waarmee watersporters overlast van waterplanten kunnen aangeven. Alles om het varen zo veilig mogelijk te maken.”
Onder leiding van provincie Noord-Holland wordt in de regio met alle andere overheden en de waterrecreatiesector ook gewerkt aan oplossingen voor de langere termijn, zoals verdiepen en zoneren. ‘Dit is cruciaal omdat de exploitatie en de werkgelegenheid van de vele watersportbedrijven in het IJsselmeergebied niet in gevaar mag komen. De rol van het ministerie van I&W als beheerder van het gebied is van groot belang en daarmee worden gesprekken gevoerd voor de komende jaren’, besluit Krijger.
Meer informatie www.hiswa.nl

2 Berichten

  • Bas

    4 jaren geleden / 4 juli 2018 om 16:17 uur

    Veel te laat. Had al in mei moeten gebeuren. Door het goede voorjaar is het probleem nu erger dan ooit!

  • Herm Nieste

    4 jaren geleden / 6 juli 2018 om 19:29 uur

    8 jaar terug al eens in serieuze problemen geraakt door een enorme bos fonteinkruid om mijn roer op het Markermeer. Windje zes en probeer dan maar eens veilig los te komen met een 43 voeter. De lol van het wedstrijdzeilen er bij mij door het fonteinkruid ook tot het nulpunt gedaald. Het windsurfen voor Schellinkhout is ondertussen ook fors beperkt. Gaat dit nu weer 10 jaar duren voordat dit is opgelost? Zo moeilijk kan het niet zijn. En nu maaien klinkt aardig maar het groeit binnen no time weer aan; is dus volledig voor de bühne.

Berichtensectie gesloten.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X