Informatie voor de watersporter

HISWA vóór Markerwadden mits met recreatiebestemming, maar maakt zich wel zorgen over gebrek totaalvisie IJsselmeergebied

PERSBERICHT
Driebergen – De Markerwadden zijn een verrijking voor het IJsselmeergebied, mits waterrecreanten er ook gebruik van kunnen maken. Deze nieuwe eilanden in het Markermeer moeten zorgen voor extra natuur in 2013. HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersportindustrie, zorgt ervoor dat de belangen van de watersport behartigd worden. “De Markerwadden maken het gebied extra aantrekkelijk als het mogelijk is om er met een boot aan te leggen”, aldus Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging.
In het kader van het RRAAM (Rijk Regio-programma Almere Amsterdam) denkt HISWA Vereniging mee over de toekomst van het Markermeer en IJmeer. Afgelopen periode werden er verschillende inrichtingsvarianten gepresenteerd waaronder de aanleg van de Markerwadden. Met deze keuze blijft de grote economische waarde van de Noord-Hollandse kust van het watersportgebied behouden en onstaat er een concentratie van natuur langs de Houtribdijk. “We hopen dat de plannen voor grote slibschermen voor de Noord-Hollandse kust van de baan zijn. Als waterrecreanten ook van de Markerwadden profiteren, zien wij mooie kansen daar”, aldus Krijger. De Markerwadden kreeg voor de aanleg van de eerste 1.000 hectare eerder € 15 miljoen van de Postcodeloterij en nu nog eens € 30 miljoen van het Rijk.
“Met deze eerste 1.000 hectare Markerwadden is de inrichting niet klaar. Er is een opeenstapeling van projecten en ontwikkelingen in het IJsselmeergebied. Zoals een verbinding Almere-IJburg, hoogspanningsmasten in het Markermeer, buitendijkse woningbouw, toenemende waterplantengroei, zes parken met 400 windturbines van 200 meter hoogte, Natura 2000 no-go-areas én nog eens 9.000 hectare Markerwadden. Wij maken ons zorgen omdat een totaalvisie ontbreekt over de gezamenlijke effect van alle projecten op natuur, milieu, landschap, (water)recreatie én economie. Er is een sterke interprovinciale regie noodzakelijk om de kwaliteit van het aantrekkelijke IJsselmeergebied te behouden”, besluit Krijger.
Meer informatie www.hiswa.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht