windverwachting

Hoe het kan gaan wanneer je een nieuwe boot verzekert…

Een verzekering is vaak supersnel en eenvoudig af te sluiten. Minder makkelijk gaat het echter als u eens schade heeft. De verzekeraar is dan opeens een stuk minder vriendelijk.

Dat overkwam ook Wouter Smits. Van een erfenis had hij een prachtig motorjacht besteld bij een werf in Friesland. De proefvaart verliep vlekkeloos, maar omdat de installatie van een aantal accessoires de nodige tijd kostte, was de aflevering van de nieuwe boot een paar maanden vertraagd. Maar eindelijk, in september kreeg Wouter de splinternieuwe boot afgeleverd. Na een mooie rondleiding, een fles echte champagne en de gebruikelijke bos bloemen voor de vrouw voer Wouter de Friese wateren op.

Na een klein uurtje varen, liep de temperatuurmeter van de motor echter op. Wouter deed gelijk de motor uit en belde de werf. Die kon er op afstand niet over oordelen en adviseerde Wouter langzaam terug naar de werf te varen, zodat ze het ter plekke na konden kijken. Voor de zekerheid had Wouter nog wel gevraagd of hij niet gesleept kon worden, maar de werf schatte in dat er niet veel bijzonders aan de hand was en bovendien was het op dat moment stervensdruk, dus slepen hoefde niet.

Wouter voer heel langzaam terug, maar de motor werd al warmer en warmer en 10 minuten voor het bereiken van de werf stopte de motor er helemaal mee. Toen Wouter het luik van de machinekamer openmaakte, zag hij tot zijn stomme verbazing dat de ruimte vrijwel geheel vol water stond. De motor was dus simpelweg verdronken.

Vliegensvlug sloot hij alle boordkranen en opnieuw belde hij de werf. Die kon hem natuurlijk niet laten ronddobberen en dus kon hij nu ineens wel worden afgesleept. Het euvel: twee hoekstukken op de watergekoelde uitlaat bleken compleet gesmolten waardoor het koelwater zo de machinekamer inliep in plaats van naar buiten. Gevolg: twee volledig verwoeste motoren en een volledig vernield elektriciteitssysteem. Schade: meer dan 40.000 euro. Kassa! (vervolg in De Telegraaf)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X