Informatie voor de watersporter
Navionics webapp

Hoe slim is de Guidance+?

Dit voorjaar berichtte Garmin dat het de Auto Guidance+ technologie heeft verbeterd. Auto Guidance+ wil zeggen dat de kaartplotter zelf een route berekent over het water. Nou kennen de we die techniek al heel lang in de auto. En ook kaartplotters kunnen dit al bijna tien jaar. Toch is het berekenen van een route over water lang niet altijd even vanzelfsprekend. Niet alleen de diepte, of het volgen van de vaargeul speelt een rol. Ook zaken als doorvaarthoogte onder bruggen of rekening houden met het getij zijn van belang. Navionics, de maritieme tak van Garmin neemt het allemaal mee. De nieuwe routeberekening is nu ook sneller en voorzien van verbeterde routedetails. 


Online en gratis

De Auto Guidance+ technologie werkt op kaartplotters met Navionic-kaarten en op de mobiele vaarkaart-app. Er is ook een online-module die voor iedereen toegankelijk is. Een heerlijke digitale vaarkaart die je in je browser kunt openen en waarop je eindeloos onbekende wateren kunt verkennen. Op deze Chart Viewer’ kunnen ook routes worden uitgezet. Was dit alleen handmatig aan de hand van waypoints, nu is het ook mogelijk om Navionics de route uit te laten rekenen met de Route, automatic-functie.

Soms binnendoor, meestal niet 

Een mooie aanleiding om deze gratis functionaliteit eens stevig aan de tand te voelen. De eerste proeftocht gaat van de haven van Watersportvereniging IJburg naar ‘t Raboes in de monding van het riviertje de Eem. Voor de IJburgse haven ligt een groot baggergebied waar de doorvaart verboden is. De route loopt dus eerst noord, rond het werkgebied en dan langs Pampus naar de Hollandse Brug. We voeren de twee wayoints in met een simpele muisklik en wachten wat de webapp gaat doen. Die heeft er even tijd voor nodig om de route uit te rekenen. We klokken zeventien seconden. Maar dan klopt de route ook helemaal. De diepgang van het schip kan worden gewijzigd. Voor een schip dat 1,8 meter diep steekt is de route 16,3 mijl. Wijzigen we de diepte naar een ondiep stekende platbodem, dan berekent Navionics dat het mogelijk is om een afsnijdertje te maken onder Vuurtoreneiland. De ondiepe route is 15,9 mijl, 0,4 mijl korter dus. Op het Gooimeer houdt de app je netjes in de vaargeul. Met de waterplanten buiten de geul is dit ook een veilige keuze maar het is de vraag of Navionics dat heeft meegenomen. Waarschijnlijk niet. Ook de binnendoorweg route bij de Dode Hond kent Garmin niet. Soms wordt er dus een slimmere route gegeven, soms niet.

Beruchte Westgat

Tijd om een van de moeilijkste trajecten van ons land naar de app te gooien. We willen van Het Boze Wijf aan het Lauwersmeer naar de haven van Ameland. Een stevig stukje navigeren in de praktijk maar Navionics is er na de gebruikelijke 20 seconden rekentijd al uit. Keurig worden we over de wantijen geleid. We passeren twee Restaurants & Bars en er zijn drie aanlegmogelijkheden. Ook is er een getijdetabel beschikbaar maar daarvoor moet de app worden aangeschaft.

Als we Navionics tenslotte consulteren over een route van de Oosterom-geul onder Terschelling naar een waypoint recht boven dat eiland, dan worden we door het Westgat gestuurd. Een zeegat dat berucht is om zijn. grondzeeën, spontaan oprijzende branding en verplaatsende zandbanken. Gelukkig staat er onder elke route de volgende tekst: Not to be used in hazardous waters.  Een waarschuwing die hier wel van toepassing is.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht