123 stickers

Hoe zeezeiler Henk de Velde dankzij 'Jachtmakelaardij De Maas' schipper van een motorjacht werd

PERSBERICHT   – Tekst en foto: Hans Heiligers (foto & persbureau Hans Heiligers)
Alem (Gelderland) – Zeezeiler Henk de Velde gooit het over een andere boeg, en wel over de mooi gevormde boeg van een karaktervolle De Vries Lentsch Kotter, een goed uitgeruste zeewaardige rondspant van 13.85 x 4.35 x 1.85 meter. Los van elkaar hadden Henk en zijn zoon Stefan dit schip in hun persoonlijke top drie gezet als vervanger van de Juniper waarmee Henk zijn zesde wereldreis werd bekroond met het wereldrecord solo trimaran.
Nog meer toeval: maar liefst drie schepen van Henk’s eigen keuze werden aangeboden bij Jachtmakelaardij de Maas van Ricardo Bosma in Alem die daarmee een sleutelrol speelt in Henk’s switch. Bosma, een jonge enthousiaste ‘HISWA Qualified Yachtboker & Shipbroker’ die voor de contacten met zijn internationale klantenkring tevens als gecertificeerd taxateur is ingeschreven bij het European Maritime Certification Institute, vertelt het verhaal in zijn kantoor op de jachthaven van zijn ouders.

Jachtmakelaar Ricardo Bosma (r) van Jachtmakelaardij De Maas feliciteert Henk de Velde met z’n nieuw boot

Het werd voor De Velde geen moeilijke keus. Hij werd verliefd op de kotter en daarmee was Henk en het schip meteen verkocht. Als we in de ruime gezellig woning van Henk’s schip plaatsnemen bekennen we hem direct dat we genoten hebben van zijn boeken over zijn zes wereldreizen. En dat we bewondering hebben voor zijn karakter om te blijven vechten en afzien als de elementen terugkerend met kwade bedoelingen bij zijn schip aanklopten. Henk is niet bang uitgevallen en op de grote stromende rivieren waren zijn voorouders dat vroeger ook al niet.
Henk besloot al twee jaar terug in Japan om zijn trimaran te gaan verkopen. Hij heeft het schip verkocht aan een Zweed waarvan hij nu al weet dat die er dezelfde avonturen mee gaat beleven en hem het schip van harte gunt. Wonen aan de wal is niets voor Henk. Op zoek naar spannende verhalen van de bemanning liep hij als kind de dekken van hun coasters in Kampen al plat. Zodra Henk zijn opleiding had voltooid ging hij op de koopvaardij. Henk houdt van schepen en meert bij voorkeur af in werkhavens en vissershavens. En als je van schepen houdt hoeft dat niet per definitie in te houden dat het uitsluitend zeilschepen mogen zijn.
In combinatie met toenemende onrust die De Velde krijgt als hij tussen stenen muren op de wal moet verblijven is dit schip het ideale alternatief. Verschil is er ook nauwelijks: toilet met douche en bad, verwarming en een ruime woning met voldoende slaapplaatsen voor gasten en wisselend uitzicht door de mobiliteit. Het schip is gecertificeerd en volledig uitgerust voor lange zeereizen die hij wil gaan maken.
Als er zo min mogelijk ijs is gaat Henk komende zomer naar Spitsbergen. Gezelschap van dolfijnen zoals tijdens vroegere zeilreizen hoeft hij niet te missen, bijna zeker gaat hij die daar ook zien, evenals bruinvissen en potvissen. Ook met een motorjacht kun je avonturen. De terugreis gaat binnendoor via Noorse fjorden. De naam die op de boeg zal staan luidt ‘Solitario’. Henk vertelt: ‘Ik heb tijdens mijn wereldreizen de vuurtoren Capehorn vier maal gezien en via de marifoon vragen ze je bestemming en passagiersaantal. Toen ze hoorden dat ik alleen was zeiden ze: Buen viaje solitario’. (goede reis solo zeiler/eenzame)
Henk de Velde is heerlijk ontspannen, een super gezellige en karaktervolle vent. Hij heeft geen zorgen voor budgetten of verplichtingen door sponsoring. Iedereen die hem kent gunt hem die welverdiende vrijheid. En Henk? Die denkt naast de bestaande thuiskomertjes toch nog even na over het voordek. In gedachte ziet hij daar al een ongestaagd carbonmastje met twee zeiltjes. ‘En een klein vliegend matrasje dat op zo’n tien meter boven het schip extra power en brandstof-besparing levert’ grijnst hij. Zeg nooit nooit en denk nooit nooit bij Henk de Velde. Enne…:  ’Buen viaje, solomoteraar’.
Meer informatie www.jachtmakelaardij-demaas.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X