Informatie voor de watersporter

Hogedrukgebied zit deelnemers Volvo Ocean Race dwars, maar wel vooruitzicht op Coldplay-concert in Abu Dhabi

Alicante – Het verloop van de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2011-12 wordt tot op dit moment niet zozeer bepaald door stuurmanskunst en zeilersinstinct, maar eerder door ongebruikelijke meteorologische patronen. Nu kun je zeggen dat dit precies de charme van het wedstrijdzeilen is, maar de mate waarin de toevalsfactor een rol speelt, is wel opmerkelijk groot.  De eerste dagen van de race ging het om bovengemiddeld onstuimig weer boven de Middellandse Zee, vervolgens werd koploper Groupama verrast door onverwachte doldrums, nu is het een opvallend krachtig  ‘Sint Helena Hoog’, dat de wedstrijd in z’n greep houdt.

De nadrukkelijke aanwezigheid van het omvangrijke gebied van hoge luchtdruk voorkomt het tot stand komen van de gebruikelijke passaatwinden in deze tijd van het jaar. Resultaat is dat de Volvo Ocean Race-vloot bij een zwak en veranderlijk windje met een wijde boog rond dit hogedrukgebied moet zien te draaien, waarbij koploper Puma vrijdag in nauwelijks 24 uur tijd wel zo’n 50 mijl voorsprong verloor op Telefonica, die de leiding uiteindelijk heeft overgenomen. Ookal blijven de verschillen tussen de twee koplopers vooralsnog klein.

Een ander gevolg is, dat de boten het laatste stuk naar Kaapstad nog eerst scherp aan de wind zullen moet koersen, hetgeen voor deze periode zeer ongebruikelijk is, of aanvankelijk een zuidelijker koers dan gepland zullen aanhouden. De verwachting is bovendien dat de wind nog wel eens behoorlijk zou kunnen toenemen op zuidelijker breedten en de vier boten zich kunnen voorbereiden op een even heftig slot als het begin van deze eerste etappe.

De deelnemers kunnen – als ze snel varen – wel uitkijken naar een optreden van Coldplay op 31 december in het racedorp in Abu Dhabi. Aangeboden door Abu Dhabi, dat in Zuid-Afrika ook z’n boot weer startklaar zal hebben voor de tweede etappe van Kaapstad naar het emiraat, die op 11 december start. (Nauticlink, BYM, BYM, Volvo Ocean Race met dashboard )

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht