Hollandse duikboot getest bij jachthaven Achterbos in Vinkeveen

VINKEVEEN – Hij is vijf meter lang, 3,2 ton zwaar en kan 400 meter de diepte in. ,,Heel compact, maar met grote prestaties’’, zegt Alkmaarder Emile van Essen over de Java Sub, een kleine onderzeeër die hij samen met Duitser Carsten Standfuss heeft ontworpen en gebouwd.

Een regenachtige dag in Vinkeveen. Praktisch niemand is het water op, Jachthaven Achterbos ligt vol met jachtjes en sloepen. De kleine onderzeeër die aan de kant ligt, is een vreemde eend in de bijt. Emile van Essen van het bedrijf AiResearch heeft de boot ’s ochtends uit de werkplaats gehaald en op de trailer gezet.

Binnenkort gaat de Java Sub op transport: hij is gekocht door een onderzoeksinstituut van de Indonesische overheid en zal worden ingezet om in tropisch water de soortenrijkdom in kaart te brengen. Maar de testvaart is in koud Hollands water.

,,In een paar uur kun je het leren. Het is helemaal niet moeilijk om zo’n ding te besturen’’, zegt Emile, terwijl hij zich door het luik naar binnen wurmt. De drie passagiers luisteren ademloos toe. (NHD)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X