Informatie voor de watersporter

Hollandse kou helpt Nederlandse zeilers in Delta Lloyd Regatta

PERSBERICHT
MEDEMBLIK – Dorian van Rijsselberghe heeft een perfecte start gemaakt bij de 29e editie van de Delta Lloyd Regatta. Op het IJsselmeer bij Medemblik won de olympische kampioen dinsdag op de eerste dag van het tweede evenement van de EUROSAF Champions Sailing Cup de eerste vier races in de RS:X-klasse.
De openingsdag van de Delta Lloyd Regatta verliep sowieso goed voor de Nederlandse zeilers. Catamaranzeilers Mandy Mulder en Thijs Visser bezetten na drie races in de nieuwe olympische klasse Nacra 17 de eerste plaats, na twee maal winst en een tweede plaats. Het duo won eerder dit seizoen ook al verrassend de World Cup-wedstrijd in Palma. Renee Groeneveld en Karel Begemann staan in deze klasse vierde.
Ook in de nieuwe olympische klasse 49FX wordt na de eerste dag aangevoerd door de Nederlanders. Annemiek Bekkering en Claire Blom bezetten na vier races de eerste plaats, met een kleine voorsprong op het Duitse duo Tina Lutz en Susann Beucke.
Rutger van Schaardenburg bezet in de Laser na drie races de tweede plaats achter de Australiër Tom Burton. Van Schaardenburg won vorig jaar in Medemblik. Marit Bouwmeester, vorig jaar zilver op de Olympische Spelen in de Laser Radial, staat derde na de eerste dag in Medemblik. ,,Ik moet er nog even inkomen, maar ben wel tevreden’’, zei de nummer twee van Londen. Pieter Jan Postma sloot de eerste dag in de Finn-klasse als nummer vier af.
Van Rijsselberghe is een van de grote sterren bij de Delta Lloyd Regatta. De olympisch kampioen deed wat er van hem werd verwacht: winnen. ,,Het waren vandaag moeilijke omstandigheden. Het was ontzettend koud en vier races kort achter elkaar komen we niet vaak tegen. Dan moet je slim varen. Door de kou ging de rest fouten maken’’, zei de windsurfer van Texel.
De organisatoren van de Delta Lloyd Regatta experimenteren dit jaar onder de vlag van de Eurosaf Champions Sailing Cup, die in totaal vijf evenementen telt, met het format. Na acht kwalificatieraces gaan de beste 25 uit het klassement van de RS:X-klasse verder. Uit die groep varen de beste zes op zaterdag de medalrace, waarbij de klasseringen van beide onderdelen het eindklassement bepalen.
,,Deze zeges zeggen dus nog niet veel’’, meende Van Rijsselberghe dinsdag. De olympisch kampioen moet in de toekomst concurrentie krijgen van de talentvolle Kiran Badloe. Die kon de Nederlandse topper dinsdag nog niet volgen. Badloe bezet na vier races de elfde plaats. ,,Mijn doel is om me na twee dagen bij de beste 25 te kwalificeren. De medalrace wordt waarschijnlijk moeilijk. Ik was vandaag wisselvallig. Dorian heb ik niet gezien. Die ging zo hard’’, zei de inwoner van Lelystad.
In de nieuwe olympische klasse Nacra 17 doen Mandy Mulder en Thijs Visser het opnieuw heel goed. Ze waren eerder dit jaar de sterkste bij de World Cup in Palma. De tweede World Cup in Hyères lieten ze wegens andere verplichtingen schieten. In Medemblik voeren de catamaranzeilers dinsdag naar twee overwinningen en een tweede plaats. Aanvankelijk werden ze in de eerste race gediskwalificeerd omdat ze te vroeg over de startlijn gingen. Die diskwalificatie werd later teruggedraaid.
,,Het was weer even wennen’’, meende Mulder na het sterke optreden. ,,Van de week hadden we ook nog materiaalpech. De focus voor ons ligt later dit jaar op de WK. Daar willen we uiteindelijk vlammen.’’ Renee Groeneveld staat in de Nacra 17-klasse vierde met Karel Begemann. ,,Er is nog veel voor verbetering vatbaar. Het ging nog niet helemaal zoals we willen’’, zei Groeneveld.
Meer informatie  Delta Lloyd Regatta Regatta

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht