Watersportinformatie
sinds 2001

Wat heeft je interesse?

Een boot kopen

Waar je op moet letten als je een boot koopt, welke boten zijn er. Waar koop je hem en een overzicht van dealers en merken.

Boot onderhouden

Wat komt er kijken bij het onderhouden van je boot? wat doe je zelf en wat laat je doen?

Watersportartikelen

Het meest complete overzicht van watersportartikelen en waar je ze kunt kopen.

Duurzaam varen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en electrisch varen.

Waterrecreatie

Overzicht van Nederlandse en belgische jachthavens, (bedrijfs)uitjes, etc.

Nu de leegte heerst

De Route du Rhum, een bijzondere zeilwedstrijd van Saint Malo naar het Frans Caribische eiland Guadeloupe was de laatste uitdaging die Henk de Velde een paar jaar geleden nog graag had willen aangaan. Niet om een record te vestigen, zoals nu de Fransman Charles Caudrelier heeft gedaan: 3542 mijl in zes dagen en negentien uur met de op hydrofoils vliegend Ultim (20 x 23 meter) Maxi Edmond de Rothschild. Nee, De Velde wilde meedoen om de sfeer van samenhorigheid rond deze wedstrijd, waaraan zowel profs als amateurs kunnen meedoen. Omdat hij ondanks zijn bekendheid altijd een gewoon mens bleef.

De Velde overleed op 73-jarige leeftijd afgelopen 3 november. Precies drie dagen voor de geplande start van de Route du Rhum, die hij nog zo graag had willen varen. Maar waarvoor hij niet meer de middelen en de tijd heeft gekregen om dat voormekaar te krijgen. De Velde was wars van opsmuk en kapsones. Met veel vragen, en minstens zo veel antwoorden gevoed door zijn eigen logica. Dat merkte ik zo’n vijftien jaar geleden tijdens de redactievergaderingen in het Aquaverium in Grou van het doet-het-zelf blad ‘Mijn boot’ (destijds snel teloorgegaan, maar dat lag niet aan de aardige bladformule…). Henk benaderde de materie op ultra-praktische wijze met glasheldere out of the box gedachten.

Jarenlang reageerde hij regelmatig op de inhoud van deze column. Met name wanneer hij deze onderschreef. Want Henk was liever een vriendelijk mens, dan dat hij de confrontatie zocht. Hard voor zichzelf, en nieuwsgierig naar zijn omgeving en het bestaan. Wie van een andere generatie is – laten we zeggen onder de veertig – kan zich mooi laten verrassen door alle expedities, die hiervan het gevolg waren. Ze zijn te vinden in de tijdlijn van het memoriam, die Zeilen samenstelde. Henk deelde zijn talrijke avonturen, en levenservaring, ook in een groot aantal boeken.

Ook al dateren zijn laatse zeereizen van 2013 – naar Spitsbergen – en 2014 – naar Galicië – (en waren dit geen zeilreizen, maar expedities met zijn de Vries Lentsch motorkotter), pas nu realiseren we ons dat we een oceaanzeiler van naam en faam armer zijn. Zo’n professionele zee-avonturier, die verslaafd is aan de horizon en bestand is tegen de hoogste golven. Zo eentje die midden op de oceaan moederziel alleen alle problemen zelf weet op te lossen. En ons via alle media trakteert op de spannendste avonturen. Zo’n zeiler die we zelf hadden willen zijn, maar niet zijn.

Henk is er niet meer, terwijl opvolging ontbreekt. Nederland mist – oneerbiedig gezegd – de vrijgevochten zeezigeuner. Of netter gezegd: de inspirator die ons doet dromen van avonturen, die we nooit zelf zullen durven beleven. De enige die hiervoor misschien in aanmerking zou kunnen komen, is Mark Slats. Maar het is een beetje stil geworden rond deze dappere oceaanzeiler- en roeier. Terugkomend van de Golden Globe Race in 2019 stond de Vendée Globe 2024 op z’n lijstje. Maar dit is inmiddels die van 2028 geworden.

Helaas, nu Henk de Velde ons heeft verlaten, realiseren we ons pas echt, dat Nederland zo’n solozeiler mist, die permanent op jacht is naar de verre einders van de oceanen. Des te harder heerst de leegte.


Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons overzicht met interessant watersportnieuws

Watersportnieuws

Artikelen van onze eigen redactie, persberichten en een selectie van nieuws uit andere media 

Zeilers met reddingsvest
Redactioneel

Is er verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest?

Een oplettende Nauticlink-lezer wees ons op het door elkaar gebruiken van de begrippen zwemvest en reddingsvest. En inderdaad, er is een wezenlijk verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest. Een zwemvest ziet eruit als een dikke bodywarmer en helpt bij het blijven drijven. Een reddingsvest

Lees verder >

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Merkpartners

Aanvullende informatie en bedrijvengids
Nauticlink geeft u een compleet overzicht van alle Nederlandse en Vlaamse watersportsites over boten en varen. Verder vindt u er veel informatie over het getij, de getijden eb en vloed, en getijdenkalenders en getijdenklokken.

Met daarbij sites over onze maritieme geschiedenis met al z’n windjammers, driemasters en klassieke vaartuigen. U vindt op Nauticlink werkelijk alle Nederlandstalige watersportsites over boten, zeilboten, motorboten, opblaasboten of rubberboten, sloepen, vletten, sportboten, speedboten, zeiljachten, motorjachten, motorkruisers, ja in feite alle watersportsites over alles wat vaart van een jolletje, piraatje of optimist tot mega jachten en super yachts aan toe.

Daarbij horen ook de jachtverhuur bedrijven, zeiljachtcharters en motorjachtcharters. De jachtcharterbedrijven zijn ingedeeld per provincie.

En natuurlijk ook alle bedrijven en watersportbedrijven zoals importeurs van jachten of werven waar deze schepen worden gebouwd. Niet alleen nieuwbouwwerven, maar ook onderhoudswerven staan hier keurig gerangschikt.

Net als alle sites over bootonderhoud. Dat zijn jachtschilders, scheepstimmerbedrijven (waar vind je nog een scheepstimmerman?) coatings- en straalbedrijven, maar ook specialisten op het gebied van dieselmotoren, met name marine diesels en elektromotoren. Deze houden zich bezig met alle soorten schroefassen en scheepsschroeven, zeg maar alles wat met de voortstuwing van een boot te maken heeft.

Op Nauticlink vindt u alle mogelijke bootonderdelen en bootaccessoires, zowel nieuw als tweedehands of gebruikt. Met daarbij alle watersportwinkels en online shopping en verkoop. Deze bootspullen variëren van bootschoenen, waterkaarten en zeilkleding tot lieren, scheepsverlichting, scheepsportretten, maritieme kunst, zeilposters, maritieme foto’s, posters, stickers voor bootnamen en watersport cadeaus.

Verder ook de eigen Nauticlink getijdenkalenders, getijdentabellen, getijdenklokken en getijden horloges, waarop u de waterstanden eb en vloed (hoogwater en laagwater) afleest. Voor wie een boot wil kopen is er een handige lijst met alle watersportsites met gebruikte boten en jachtmakelaars.

En natuurlijk ontbreken ook de taxateurs en scheepsexperts hier niet! Er zijn ook zeer leerzame home pages met ervaringen van bootkopers. Heb je eenmaal een boot, dan is het vinden van een ligplaats, zomerstalling of winterstalling snel geregeld via Nauticlink. En vergeet dan ook de bootverzekering niet in orde te maken. Er is een aparte lijst met scheepsverzekeraars en scheepsfinancieringen.

Behalve een boot kopen, kun je een boot (motorboot, kanaalboot of zeiljacht) ook huren bij een charterbedrijf.

Sommigen spellen ‘Nauticlink’ als ‘Nauticklink’, met een extra k. Fout dus. Huurboten vind je overal. Van IJsselmeer tot in Kroatië het Caribisch Gebied, Griekenland of Turkije. Voor een mooie vaarvakantie of zeilvakantie kun je natuurlijk ook gewoon meezeilen met anderen, of een reis op een klipper van de bruine vloot boeken.

Wie zeilvakanties zoekt zou ook kunnen denken aan flottielje zeilen met een groep. Wie het ruime sop kiest is gebaat bij ervaring. Die kun je stapsgewijs opdoen, van jongs af aan via zeilscholen en zeilkampen. Maar zeezeilen kun je ook leren via een zeezeilschool. Voor boten langer dan 15 meter heb je overigens een vaarbewijs nodig.

Liefhebbers van nautische kunst vinden op Nauticlink veel links naar maritieme schilderijen en posters. Nauticlink biedt verder veel informatie over vaargebieden op binnenwater, meren en rivieren.

Slide 1 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Slide 2 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Previous
Next