Watersporterinformatie

Op Nauticlink vind je watersportnieuws, vaartips, productinformatie, windverwachting, weer- & waterkaarten, een watersportbedrijven-overzicht en nog veel meer.

Wat heeft je interesse?

Een boot kopen

Waar je op moet letten als je een boot koopt, welke boten zijn er. Waar koop je hem en een overzicht van dealers en merken.

Boot onderhouden

Wat komt er kijken bij het onderhouden van je boot? wat doe je zelf en wat laat je doen?

Watersportartikelen

Het meest complete overzicht van watersportartikelen en waar je ze kunt kopen.

Duurzaam varen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en electrisch varen.

Waterrecreatie

Overzicht van Nederlandse en belgische jachthavens, (bedrijfs)uitjes, etc.

Wat heeft je interesse?

Een boot kopen

Waar je op moet letten als je een boot koopt, welke boten zijn er. Waar koop je hem en een overzicht van dealers en merken.

Boot onderhouden

Wat komt er kijken bij het onderhouden van je boot? wat doe je zelf en wat laat je doen?

Watersportartikelen

Het meest complete overzicht van watersportartikelen en waar je ze kunt kopen.

Duurzaam varen

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam en electrisch varen.

Waterrecreatie

Overzicht van Nederlandse en belgische jachthavens, (bedrijfs)uitjes, etc.

Merkpartners

Crisis Race

Volgt u de The Ocean Race (ex Volvo Ocean Race, ex Whitebread) al? Zo niet, de in Nederland wellicht bekendste zeilwedstrijd is afgelopen 15 januari in Alicante van start gegaan voor een rondje wereld. En daar heb je het al: niet alle deelnemende boten varen een complete ronde. De klassieker is namelijk verwaterd in twee klassen: de nieuwe van de IMOCA’s en de oude van de oorspronkelijke VO65’s. Alleen de eerste – de ‘echte wedstrijd‘ – vaart het volledige parcours van zeven etappes, de VO65’s varen hun eigen mini-competitie alleen tijdens de eerste en twee laatste etappes. Ook in de Ocean Race is het crisis.

De IMOCA – een beetje de Formule 1 van de zeilsport met een Frans tintje – wordt merendeels solo of in sommige races hoogstens duo gevaren. Maar in de Ocean Race zal de bemanning dit keer bestaan uit vier of vijf zeilers plus een ‘onboard reporter’. Een unicum. Dat zal dus wel even wennen zijn met het delen van de beperkte ruimte. De IMOCA’s behoeven alleen aan bepaalde ‘boxmaten’ te voldoen, en kunnen qua design en uitrusting licht van elkaar verschillen. De VO65 is daarentegen een honderd procent eenheidsklasse en wordt door minimaal zeven zeilers gevaren. In zowel de IMOCA-klasse (vijf deelnemende boten), als in de VO65-klasse (zes boten) gaat het om gemixte teams.

Het Nederlandse aandeel in de IMOCA-klasse beperkt zicht tot Rosalin Kuiper, die tot de vaste bemanning behoort van de Seaexplorer (Team Malizia) van de Duitser Boris Herrmann. Even leek het er op dat Arianne van de Loosdrecht deel zou uitmaken van Team Holcim-PRB van schipper Kevin Escoffier, maar uiteindelijk moest zij zich toch tevredenstellen met de drie VO65-etappes. Overigens is het wel leerzaam om te zien, dat een IMOCA-campagne niet in de verste verte te vergelijken is met wat wij in de Nederlandse zeilwereld gewend zijn. Een Ocean Race campagne verbrandt tussen de tien en vijftien miljoen euro. Waar dat geld voor nodig is? Aan een beetje moderne IMOCA ben je snel zes miljoen kwijt, het shoreteam van Holcim-PRB bestaat in de voorbereiding al uit vijftien mensen, terwijl er tijdens de race zo’n veertig man (Rosalin Kuiper in het NRC) actief zijn!

In de Ocean Race zelf lijkt tegelijk schraalhans keukenmeester. De organisatie verklaart het mager aanzien in deelname en aankleding uit de pandemie en recente geopolitieke gebeurtenissen. Valt te begrijpen en met alle respect. Maar een klassieker die opeens uit één valt in twee verschillende races, zal ook niet geholpen hebben. En helemaal niet nu de race in etappes wordt afgelegd met dezelfde boten, die in de Vendée Globe gewend zijn een parcours rond de wereld non-stop te varen en nog solo ook… Daar verdampt je slogan ‘zwaarste zeilrace rond de wereld’!

Aan de drie etappes om de VO-65 Sprint Cup doet nog wel een Nederlandse boot met wat landgenoten mee. Onder wie zelfs veteraan schipper Bouwe Bekking, maar nu onder het gezag van de jonge onervaren schipper Jelmer van Beek. Opvallend overigens: van Austrian Ocean Racing powered by Team Genova (even scrollen) blijkt de Nederlandse Oostenrijker Joep Winkels co-owner. De Nederlander Gerwin Jansen schippert deze Oostenrijks-Italiaanse boot zonder Italianen (..), maar met onder andere Jolbert van Dijk als bemanningslid.

Ooit ferm gepushed in de media, is deze Ocean Race bij gebrek aan middelen dit keer maar met moeite uit de startblokken gekomen. Knap, dat het er toch nog van is gekomen. Kun je ook zeggen. Maar hoe (en misschien wel of) de historische klassieker deze crisis-editie zal overleven, blijft voor mij nog even de vraag.


Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
Opstapper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks interessant watersportnieuws

Watersportnieuws

Artikelen van onze eigen redactie, persberichten en een selectie van nieuws uit andere media. Bekijk hier onder het nieuwsoverzicht.

Redactioneel

Je boot verzekeren: wat zijn de kosten?

Wie veel op het water is, maakt het vroeg of laat een keer mee: schade, of averij zoals we het noemen op het water. Het kan dus geen kwaad om je boot goed te verzekeren. Maar voor welke bootverzekering kies je en wat zijn eigenlijk

Lees verder >

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks interessant watersport nieuws in je mailbox

Persberichten

YYachts ontwikkelt eigen tender
Persberichten

YYachts ontwikkelt eigen tender

Lichtgewicht, extreem stabiel, emissievrij: dat zijn de belangrijkste kenmerken van de nieuwe YTender. De multihull RIB is een innovatieve tender voor eigenaren van grote zeiljachten. YYachts geldt al jaren als

Lees verder >

Nieuwsberichten

Watersportbedrijven

Watersportbedrijven

Nauticlink is hét watersportplatform waar je als booteigenaar en/of watersportliefhebber allerhande informatie vindt over de watersport in Nederland en daar buiten. Via onze nieuwsdienst houden wij je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de watersport waaronder redactionele bijdrage, tips, persberichten en een overzicht met recent watersportnieuws. Ook kun je onze evenementenkalender met o.a. watersportbeurzen, zeilwedstrijden, bootshows,  en opendagen raadplegen. In onze bedrijvengids vind je meer dan 6000 vermeldingen van bedrijven en organisaties actief in de watersport. Netjes geindexeerd op basis van o.a. categorie, soortbedrijf en locatie. Bijvoorbeeld dealers van Linssen Yachts, Jeanneau, Bavaria Yachts, Faireline, Princess, Benteau, Honda marine, etc. Voor voor praktische informatie over het weer en het navigeren bieden wij je een speciale sectie weer & navigatie met o.a. actuele windverwachting, weerkaarten, buienradar van Nederland en België. Ook vind je er de getijde standen. Kortom, Nauticlink is het platform voor de watersport.