Informatie voor de watersporter

Honda lanceert de nieuwe BF350

De lancering van een nieuwe motor is altijd reden voor een feestje. Maar als het gaat om een nieuw topmodel dat liefst 100 pk sterker is dan de vorige krachtigste, pakt Honda extra groots uit. De Salone Nautico Genova was het toneel van een spectaculaire onthulling. Honderden belangstellenden hadden zich verzameld om de motor te bewonderen waar de Japanse ingenieurs jarenlang mee bezig waren geweest, de nieuwe BF350.

De toeschouwers werden niet teleurgesteld. Waar sommigen misschien een bol gespierde krachtpatser verwachtten, bleek de nieuwe BF350 een opvallend slank en elegant model. De nieuwe motor is verkrijgbaar in twee kleuren, in het bekende Honda zilver, maar ook in maagdelijk wit. En zoals bij alle Honda motoren wordt de power aan de propeller gegarandeerd en niet alleen onder laboratoriumomstandigheden. Deze BF350 levert dus ook echt 350 pk.

Race DNA

Even een paar technische gegevens van de nieuwe BF350. Het gaat om de eerste V8 motor die Honda bij de buitenboordmotoren op de markt brengt. Uiteraard speelt bij het ontwikkelen van een dergelijke motor het race DNA van Honda voor auto’s, motoren en buitenboordmotoren een belangrijke rol. Honda is wereldwijd de grootste producent van motoren voor voortstuwing te land, ter zee en in de lucht. Daarom zijn de Japanse technici er op gebrand om optimaal te presteren met behoud van de Honda kernwaarden zoals betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Beproefd

De configuratie bestaat uit twee rijen van vier cilinders die in een hoek van 60 graden zijn geplaatst. De totale cilinderinhoud bedraagt 4.952 cc dus bijna vijf liter. Elke cilinder heeft een boring x slag van 89 x 99,5 mm. Natuurlijk heeft de nieuwe motor ook de beproefde succesvolle Honda technieken zoals BLAST, VTEC en ECOmo aan boord. Even ter herinnering: BLAST staat voor Boosted Low Speed Torque en geeft extra koppel bij de lage toeren zodat je beter kunt accelereren. VTEC staat voor variabele kleptiming en elektronisch gecontroleerde klepopening. Dat zorgt er voor dat bij de hogere toerentallen de kleppen verder opengaan zodat een grotere hoeveelheid van het lucht brandstofmengsel de cilinder kan instromen, wat extra vermogen oplevert. ECOmo zorgt voor een armer brandstofmengsel in het middelste toerenbereik. Als een boot planeert, heb je geen BLAST meer nodig en kom je in de economische modus. De geïntegreerde O2-sensor meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen en past aan de hand daarvan de hoeveelheid brandstof aan. Zo wordt het brandstofverbruik geoptimaliseerd. En als de motor op een armer lucht-brandstofmengsel draait heet dat Lean Burn Control.

Lees meer in het Honda Marine Magazine: honda-marine-magazine.com

Foto: Honda Marine

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht