windverwachting

Hout-Vaert: de bijzondere reis van het vlot met 50 schepen van Dokkum naar IJlst

PERSBERICHT
Leeuwarden – Van 19 tot en met 22 juli vaart een vlot met een lengte van 18,5 meter met een vloot van 50 traditionele schepen van Dokkum naar Leeuwarden, Grou en IJlst. Het gratis publieksevenement vertelt en verbeeldt het verhaal van de historische houtvaart tussen Friesland en de Scandinavische en Baltische staten. De opening van Hout-Vaert is op donderdagmiddag 19 juli in het Grootdiep in Dokkum. De reis eindigt zondag 22 juli bij houtzaagmolen de Rat in IJlst dat dit jaar 750 jaar bestaat. Hout-Vaert biedt een uitgebreid en actief programma voor jong en oud rondom het thema hout in alle vier de havens, aan boord van de schepen en op de wal. Hout-vaert is een Iepen Mienskip-project in het kader van Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa 2018.

Foto: Hout-vaert
33 Meter, het vlot en de Djati
De 50 historische schepen begeleiden een robuust houtvlot, gemaakt van van ruim achttien meter lange boomstammen. Het houten vlot wordt komende maandag en dinsdag in Dokkum gebouwd en het maakt de vierdaagse reis met behulp van de historische sleepboot Djati, een varende combinatie van in totaal 33 meter lengte en 5,5 meter breedte. Van Dokkum reist de vloot op vrijdagochtend 20 juli van Dokkum via Burdaard (tussenstop) naar Leeuwarden (Prinsentuin), op zaterdagochtend via de staande mastroute langs Wergea naar Grou (Hellinghaven) en tot slot op zondagochtend via Sneek naar houtzaagmolen ‘de Rat’ in IJlst. De houten blazer TX33 uit Makkum is dit jaar 100 jaar oud en fungeert als vlaggenschip van Hout-Vaert 2018. In de vloot met een grote diversiteit aan schepen en jachten, varen onder andere mee het houten skûtsje AEbelina, het ijzeren skûtsje De Rot, de voormalige beurtvaarder Stânfries X en de Palingaak WB22.
Historie en toekomst van hout
Met Hout-Vaert vragen we aandacht voor de maritieme geschiedenis van Fryslân en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout. Met hout uit die landen werden voorheen de meeste Friese boerderijen, kerken en huizen gebouwd. De bijzondere tocht brengt de lange reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot (tiny) houses en bruggen. Hout is duurzaam materiaal voor de nieuwe, circulaire economie.
Muziek, houtsnuiven en houtarchitectuur
Het unieke houtvlot is in de havens de basis van de muziekcompositie die Peter van der Meer maakte voor Hout-Vaert. Iedere dag is dit speciale WOOD-concert met houten attributen en houten blaasinstrumenten te beleven. Aan boord van de schepen is een uitgebreid programma voor jong en oud met workshops, exposities en verrassende items als een houten hottub aan dek, een ponton om op te timmeren, houtyoga, een bijzonder houtsnuiflab, een overzicht van houten lijkkisten en een kettingzaagkunstenaar. Op de Leeuwarder ‘Stânfries X’ geeft de Leeuwarder architect toont Hans Achterbosch met een aantal van collega’s visies op de toepassingen van hout.
Meer informatie www.hout-vaert.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X