Ideaal seizoen voor het halen van het vaarbewijs of voor het op peil brengen van de vaarkennis

PERSBERICHT
Dongen – Ben Ros, eigenaar van VaarBewijsOpleidingen (VBO) ziet vaak gebeuren, dat mensen met de serieuze ambitie het vaarbewijs te halen, dit  in de zomer uitstellen tot ‘in de winter’. Maar als het dan zover is, toch weer de neiging hebben het momentum te laten passeren vanwege het ‘drukke werk’.  Deze watersporters roept hij nu op deze herfst wél tot ‘daden’ over te gaan. Er is alle reden voor. Zelfs als het gaat om het op peil houden van de vaarkennis.
Korte dagen, lange avonden, ideale tijd om je op de watersportvakantie voor te bereiden. Steek nu wat tijd in het op peil brengen van je kennis. Kennis van zaken plus de goede apparatuur en juiste papieren kunnen je veel ellende besparen. Een paar voorbeelden:
Marifonie
Deze zomer voer ik vanuit zee de Nieuwe Waterweg op. Lekker veilig achter de boeien. Gelukkig werd ik door de Verkeerspost via de marifoon gewaarschuwd voor een onderwater liggende strekdam.
Vaarbewijs/ICC
Een kennis heeft een schitterend schip gekocht en dat ligt in de haven van Barcelona. Gezellig een dagje meegevaren. Bij het binnenkomen aangehouden door de port control. Gelukkig had ik (als enige) mijn ICC bij me waardoor we zonder problemen konden binnen varen.
Mijn buren gaan elk jaar naar het Gardameer in Italië. Dit jaar met rubberboot met buitenboordmotortje (4 pk). Ze hadden geen vaarbewijs/ICC want dat was volgens de verkoper niet nodig omdat het bootje niet sneller kan dan 20 km/uur. De politie aan het Gardemeer denkt daar anders over en ze hebben het motortje niet kunnen gebruiken.
Marcom-b
Vorig jaar voer ik midden in de nacht in windstil weer van Ramsgate naar Nieuwpoort. Om 00.15 uur valt de motor uit. Gelukkig kon ik op hoog vermogen zowel Dover als Oostende waarschuwen en kreeg ik hulp van een collega die een paar mijl verderop voer.
Theoretische Kustnavigatie (TKN)
Bij het varen op zee, waarbij je uren helemaal niemand ziet, is wel prettig dat je een beetje weet hoe het op zee geregeld is. Het geeft je toch een stuk extra zelfvertrouwen.
Let op: er is voor de vakantie maar één examen en één cursus TKN en die begint in januari.
Meer informatie www.benros.nl  en www.watersportcursussen.nl