Informatie voor de watersporter

IDEC Sport passeert vanaf Ouessant in recordtijd van 17 dagen Australische Kaap Leeuwin

"2017 begint goed voor IDEC Sport! De beloning voor al die inspanning? Eeen dubbel record! GELUKKIG NIEUWJAAR!" (Illustratie Idec Sport)
“2017 begint goed voor IDEC Sport! De beloning voor al die inspanning? Een dubbel record! GELUKKIG NIEUWJAAR!” (Illustratie Idec Sport)
Brest – De maxi-trimaran IDEC Sport heeft vanmiddag om 16:18 uur MET in recordtijd de lengtegraad van Kaap Leeuwin (zuidwest Australië) gehaald. De boot van Francis Joyon had er vanaf het eiland Ouessant voor de kust van Brest maar 17 dagen en bijna 7 uur voor nodig. Dat is bijna zeventien uur sneller dan de huidige houder van het Jules Verne record rond de wereld, Loïck Peyron met de Banque Populaire V in 2012. Dit houdt een gemiddelde snelheid over de grond in van 28 knopen.

Dankzij een depressie waarop de trimaran konden ‘meeliften’ zijn de zeilers er de laatste week in geslaagd zeven dagen achtereen meer dan 800 mijl te varen met tussen 28 en 31 december afstanden van 876, 871 et 869 mijl. Dat betekent een gemiddelde snelheid van 36 knopen (67 km/u) en meer! Nooit eerder ‘overbrugde’ een zeilboot zo snel de Indische Oceaan. Pas vandaag is de snelheid zoals te voorzien was, weer wat afgenomen tot ‘maar 30 knopen’. (Nauticlink, IDEC Sport, LIVE kaart, Twitter – @FrancisJoyon, en Trophée Jules Verne)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht